Nyitókép forrása: pixabay.com

 

Míg az Ukrajna elleni orosz invázió marad továbbra is a közelgő madridi NATO-csúcs központi témája, Spanyolország és más dél-európai tagállamok szeretnék, ha több szó esne arról, hogy egyre nő az orosz katonai jelenlét Afrikában.

 

Az AP hírügynökség háttércikke szerint Spanyolország „szeretné kihangsúlyozni Afrikához való közelségét”, és így az afrikai országok geopolitikai dilemmáinak fontosságát.

 

Az Észak-atlanti Szövetség legutóbbi, 2010-ben Lisszabonban jóváhagyott Stratégiai Koncepciója jelenleg még mindig „alacsonynak” minősítette egy NATO területén történő háború veszélyét, és szót sem ejt egy esetleges afrikai politikai földrengés következményeiről. Akkoriban a NATO a szövetség fontossága iránti apátiát tekintette a legnagyobb fenyegetésnek, az USA is csak amiatt panaszkodott, hogy európai szövetségesei nem költenek eleget fegyverkezésre (értsd: nem vásárolnak elég amerikai fegyvert és hadi szolgáltatást).

 

  hirdetes_300x300   

A NATO fókuszának kiszélesítését illetően a spanyolok véleményét a britek, olaszok és franciák is osztják. Nem véletlenül. Oroszország, de főleg Kína már kiterjesztette befolyását az afrikai országokra. Orosz zsoldosok működnek a Száhel-övezetben, Szenegáltól Szudánig. Kína pedig elképesztő mennyiségű működőtőkét irányított az afrikai kontinensre.

 

Wagner-csoport

 

Ami az oroszokat illeti, a papíron katonai magáncégként működő Wagner-csoport számos országban vetette meg a lábát. A franciák távozása után Maliban ők töltötték be a keletkezett hatalmi űrt. Szudánban a „közbenjárásukra” születhetett meg politikai akarat arra, hogy Oroszország katonai bázist telepíthessen a Vörös-tenger partjára. A Közép-afrikai Köztársaságban Wagner katonák védik a ország arany- és gyémántbányáit. Nyilván nem puszta szívjóságból.

 

Emmanuel Macron francia államfő már régóta sürgeti a NATO nagyobb részvételét a Száhel-övezet országaiban, egyúttal emberiesség elleni bűntettel vádolta meg a Wagner-csoport Maliban, Líbiában és Szíriában tevékenykedő katonáit.

 

Az élelmezési válság és belpolitikai villongások miatt jelenleg Marokkó és Algéria is politikai válság küszöbén áll, ami közvetlen biztonsági fenyegetést jelent Spanyolország, Franciaország, Portugália, Olaszország és Görögország számára is.

 

Jelenleg Afrikában egymilliárd embert fenyeget szegénység és élelmiszerállítási bizonytalanság, ami menekültválságot, az nemzetközi embercsempész-hálózatok és a dzsihadista szervezetek megerősödését segíti elő.

 

A képlet sokat változott, most már a migráció nem csak egy (ösztönzött) nemzektözi jelenség, hanem eszköz is a geopolitikai játszmákban. A brit védelmi miniszter nemrég felhívta a figyelmet Afrika kapcsán a Fehéroroszország által Lengyelország ellen fegyverként használt migráció tanulságaira.

 

Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.