Nyitókép forrása: SITA/Lukas Barth/Pool photo via AP

 

Az Egyesült Államok ezen a héten tervezi bejelenteni, hogy föld-levegő légvédelmi rendszereket vásárolt közepes és nagy hatótávolságú rakétákkal Ukrajna számára – írja a CNN.

 

Joe Biden amerikai elnök nemrég jelentette be, hogy az USA „erősebb rakétarendszereket és muníciót” akar átadni Ukrajnának.

 

Ezen kívül az amerikaiak más katonai támogatást is terveznek, a hírek szernet ezen a héten jelentik be újabb tüzérségi eszközök, muníció és radarok átadását az ukrán hadseregnek. Az ukránok egyébként a NASAMS rakétavédelmi egységeket kérték az USA-tól, amelyek hatótávja 160 kilométer.

 

 hirdetes_300x300  

Csak halkan jegyezzük meg, hogy minden egyes nagy hatótávolságú fegyver átadása növeli a konfliktus kiszélesedésének kockázatát. Bár az ukránok „ígéretet tettek”, hogy amerikai fegyverekkel nem lőnek orosz területre, egy nappal azután, hogy megkapták ezeket a fegyvereket, már megszegték az ígéretüket. Korábban az amerikai rakéta sorozatvetők esetében az USA szándékosan nem a 300 kilométeres hatótávú muníciót adta át az ukránoknak, hanem azok 70 kilométeresre lebutított változatát.

 

Háború Európában: Moszkva megpróbálja bevonni a háborúba Fehéroroszországot. Orosz menetoszlop indult el Mariupolból

 

standard

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.