Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Nariman El-Mofty

 

Ez a háború 124. napja, az oroszok pedig nemrég teljesen bevették Szeverodonyeck városát. Véres csata folyik Liszincsanszkért, és ha az is elesik, akkor megindulhat az offenzíva a Donbasz még ukrán lévő részéért, Donyeck megye mintegy 40 százalékáért. A nyugati elemzők szerint az északkeleti Harkiv városa és a délkeleti Herszon megye is csatákra készülhet. Közben a nyugati országok egyre komolyabb fegyvereket adnak át Ukrajnának, ukrán oldalon azonban a kiképzés problémát okoz, ahogy az emberhiány is.

 

Fordult a nyugati mainstream propaganda is. A CNN elismerte, hogy az orosz haderő megsemmisítette Luhasznk ukrán védelmét, az orosz haderő orvosolta logisztikai hiányosságait, és jól ellensúlyozzák az ukrán drónokat.

 

Az orosz taktika egyszerű. Két-három oldalról tüzérségi tűz alá venni az ukrán állásokat, majd páncélosokkal előrenyomulni az első harci érintkezésig. A magukat leleplező ukrán állásokat pedig megint tüzérséggel semmisíteni meg.

 

 hirdetes_810x300  

A GeopoliticalFutures friss elemzése leszögezi, hogy az oroszok tanultak korábbi hibáikból, de az új taktika lényegében „válasz Ukrajna keleti erődítményeire”. Ukrajnának nyolc éve volt kiépíteni egy jól védhető, kifinomult és jól felszerelt földalatti védelmi rendszert, amely a becslések szerint 40 ezer négyzetkilométeren fekszik – ez majdnem akkora, mint Szlovákia területe.

 

Liszicsanszk, Szeverodonyeck testvérvárosa aligha lesz képes sokáig ellenállni az orosz nyomásnak. Eleste után nagy valószínűséggel az oroszok a csak 60 százalékban ellenőrzött Donyeck megye elfoglalására fognak összpontosítani, az első város, amely orosz ostrom alá kerülhet Bakhmut lesz.

 

Technika van, de túl sokrétű, és nincs ember

 

Az ukránok haditechnika területén jól állnak. A nyugatiak jelentős arzenált adtak át nekik, és újabbakat ígértek. A gond az, hogy nem tudni, ténylegesen mikor érkeznek meg ezek Ukrajnába, illetve problémát jelent a kompatibilitás is.

 

Például az ukránok jelenleg hét különböző típusú tarackkal válaszolnak az orosz ágyútűzre. Nyilván nem lehet minden katonát mindegyik használatára kiképezni egyik napról a másikra, de a fő probléma az, hogy ha elesik egy kiképzett katona, nem lehet egy másik taracktól átvezényelni egy csapatot, mert azok egy másik típusú löveget tudnak csak használni…

 

Az orosz légvédelmi rendszerek megjelenése Kelet-Ukrajnában ellehetetleníti az ukrán dróntámadások nagy részét is. Hangzatos, hogy a török Bayraktar drónokat a gyártó ingyen kínálja az ukránoknak, jelenleg azonban a legfontosabb frontokon nem tudnak vele olyan hatékonysággal érvényesülni, mint a háború első hónapjában.

 

A katonai stratégiát felülíró politikai döntések miatt az ukrán haderő legütőképesebb, tapasztalt és jól kiképzett egységei véreztek ki Szeverodonyecknél, pótlásura pedig rosszul kiképzet, tapasztalatlan új katonák érkeznek, így az ellenállás hatásfoka csökkenőben van.

 

Ami a politikai döntéseket illeti, a GPF leszögezte, hogy Kijev napi szinnten dilemmákkal szembesül, hogy egyrészt a fenntartsa a nacionalizmussal táplált harcikedvet az ukránokban és eladja a háború nyugati partnereinek, másrészt, hogy józanul ítélje meg a keleti fronttal kapcsolatos döntéseit. Példaként említhetnénk, hogy mintegy 1000 katona szorult be Donyeckben egy oroszok által kialakított katlanban.

 

A GPF arra számít, hogy a nyár folyamán az oroszok három fő irányba próbálnak majd előrenyomulni. Az egyik Donbasz lesz, a másik Herszon megye (délkelet-urajna), a harmadik pedig északkeleten Harkiv árosa.

 

Körkép.sk, GeopoliticalFutures.com, reuters, bbc

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.