Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky

 

Annak ellenére, hogy Joe Biden amerikai elnök adminisztrációja korábban kijelentette, nem fog amerikai katonákat telepíteni Ukrajnába, a CIA több ügynöke továbbra is aktívan segíti Ukrajnát a háborúban. A The New York Times cikke szerint ezek az ügynökök elsősorban hírszerzési információkkal látják el Ukrajnát, segítik azokat kiértékelni és eljuttatni a csapatokhoz. A legtöbb CIA-s ügynök Kijevben tevékenykedik.

 

Gyakorlatilag ez az első olyan írás a mainstream sajtóban, ami kvázi beismeri, vannak hivatalos amerikai egységek Ukrajnában (nem csak önkéntesek).

 

A cikk szerint az ukránok méltatták az amerikaiak segítségét, akik tableten egy egyszerű térképalkalmazáson rendelkezésükre bocsátották az amerikai hírszerzési adatokat az orosz egységek elhelyezkedéséről, ami alapján az ukránok bemérhették és kilőhették őket.

 

 hirdetes_300x300  

A NYTimes szerint az amerikai ügynökök zöme Kijevben dolgozik, és bár az amerikai kormány hivatalosan nem ismerte ezt, jelenlétükkel Oroszország és a világ más hatalmai szintén tisztában vannak.

 

A NYTimes szerint a háború kitörése előtt az USA visszahívta ugyanis 150 katonáját Ukrajnából, de „néhány tucat kommandós” továbbra is ott van Ukrajnában, segítik a kiképzést, taktikai tanácsokkal látják el az ukránokat, és segítik a fegyverek és egyéb ellátmány célba juttatását.

 

Ukrajna segítése azonban döntően annak határain kívül, főleg Németországban zajlik, ahol már az a háború első napjaiban létrehoztak egy 20 ország katonáiból összeállított „sejtet”, hogy koordinálja az ukrán kommandósoknak és más katonai egységeknek nyújtott különféle támogatásokat.

 

NYTimes.com, körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!