Nyitókép: facebook/Zuzana Caputová

 

Zuzana Čaputová szlovák államfő szlovákiai látogatásra hívta Emmanuel Macron francia elnököt.

 

Čaputová közösségi oldalán jelentkezett be a madridi NATO-csúcsról, ahol Szlovákiát képviseli. Mint írta, gratulált Macronnak újraválasztásához és a parlamenti választásokon elért sikeréhez, majd meghívta őt Szlovákiába.

 

A szlovák államfő leírása szerint több európai vezetővel is tárgyalt.

 

 hirdetes_400x285  

„Mark Rutte holland kormányfővel és Olaf Scholz német kancellárral főleg az országaink közti védelmi együttműködés megerősítéséről beszélgettünk, a Patriot légvédelmi rendszer hosszútávú szlovákiai jelenlétét is beleértve”

 

fogalmazott Čaputová, aki most először találkozott Magdalena Andersson svéd kormányfővel. Mint ismert, a finnek és svédek megkapták a NATO-tagországok beleegyezését a szövetségbe való belépésre.

 

A szlovák köztársasági elnök ezen kívül megvitatta az ukrajnai helyzetet és a kétoldalú együttműködést Boris Johnson brit és Justin Trudeau kanadai miniszterelnökökkel. Mint fogalmazott, Trudeau jelezte felé, hogy Kanada a közeli jövőben teljesértékű nagykövetséget nyit Szlovákiában.

 

Mint arról korábban a Körképen is beszámoltunk, a NATO-szövetségesek elfogadták az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének új stratégiai koncepcióját, valamint hivatalosan is felkérték Finnországot és Svédországot a csatlakozásra.

 

teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!