Nyitókép: AP Photo/Michel Euler

 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) csütörtökön közölte, a nyár folyamán a koronavírusos esetek számának megszaporodására számít Európában. A WHO ezért felszólította az egyes országokat, hogy kísérjék figyelemmel a vírus terjedését, mivel az elmúlt hónapban megháromszorozódott a fertőzöttek száma.

 

„Mivel az európai régió országai feloldották a korábban érvényben lévő szociális intézkedéseket, a vírus nagy arányban fog terjedni a nyár folyamán“

 

– mondta Hans Kluge, a WHO európai regionális igazgatója az AFP-nek. „Ez a vírus nem fog elmúlni csak azért, mert nem fogunk vele foglalkozni. Továbbra is terjed, még mindig változik, és továbbra is emberéleteket követel“ – figyelmeztetett.

 

 hirdetes_810x300  

A WHO adataiból az következik, hogy az európai WHO-régió 53 országában jelenleg – amikor a fertőzőbb omikron BA.5 szubvariáns terjed – csaknem 500 000 fertőzöttet regisztrálnak naponta. Ugyanakkor május végén naponta mintegy 150 000 megbetegedést észleltek.

 

A WHO jelenleg Ausztriában, Cipruson, Franciaországban, Németországban, Görögországban, Luxemburgban és Portugáliában tartja nyilván a legmagasabb fertőzési incidenciát az európai országok közül. A megbetegedések számának növekedése azonban szinte minden európai országban észrevehető.

 

A téli időszak nagy részében naponta hozzávetőleg naponta 4000–5000 áldozatot követelt a covid Európában. Jelenleg napi 500-an halnak meg, ami a WHO adatai szerint majdnem ugyanannyi, mint 2020 nyarán.

 

A járványellenes óvintézkedésekkel kapcsolatban Kluge felszólította az országokat, hogy folytassák a tesztelést és növeljék a lakosság átoltottságát. Továbbá azt is javasolta, hogy az emberek zsúfolt helyeken viseljenek maszkot, valamint szigeteljék el a légúti problémákkal küzdőket. Azt is hangsúlyozta, hogy a magas állományimmunitás és az idősek fertőzési kockázatát csökkentő intézkedések nyáron kulcsfontosságúak a koronavírus okozta halálesetek nagy számának megelőzésében.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!