Ibolya
  • HUF: 393.88
  • USD: 1.02
  • 20 °C
  • 27 °C
Gazdaság

Manfred Weber: igazságosan kell elosztani az EU-ba érkező gázt

"Elegem van abból, hogy Orbán Viktortól függünk külpolitikai kérdésekben vagy az uniós olajembargó ügyében" - mondta

Nyitókép forrása: sita/ap

 

Igazságosan kell elosztani az Európai Unióba (EU) érkező földgázt a tagországok között, az orosz gázszállítások korlátozása miatt pedig rendkívüli EU-csúcsot kell tartani júliusban Manfred Weber szerint.

 

Az Európai Néppárt (EPP) elnöke a Der Tagesspiegel című német lap vasárnapi számában közölt interjúban kiemelte, hogy az EU nem részese Oroszország Ukrajna ellen indított háborújának, de “háborús célpont”, mert Vlagyimir Putyin orosz elnök “gyűlöli az életmódunkat”, és “visszataszítónak tarja a szabadságot, demokráciát és a jogállamiságot”.

 

Ezért “nehéz télre kell számítanunk”, mert az orosz államfő eddigi tevékenysége alapján abból kell kiindulni, hogy tovább korlátozza vagy akár teljesen leállítja a földgázszállítást az EU-ba, erre pedig már most fel kell készülni – tette hozzá Manfred Weber.

 

Mint mondta, a tagországok állam-, illetve kormányfőit összefogó Európai Tanácsnak még júliusban rendkívüli ülést kell tartania, amelyen előkészítik az EU “vészhelyzeti ellátását” őszre és télre.

 

Feltétlenül dönteni kell a “kötelező érvényű energiaszolidaritásról” – húzta alá a német politikus, kifejtve: el kell kerülni a koronavírus-világjárvány első szakaszában kialakult “zűrzavart”, amikor mindenki lezárta a határokat és “Európa kudarcot vallott”.

 

A járvány elejét jellemző hektikus válságkezelés helyett előrelátóan kell dolgozni, fel kell készülni, “kötelező érvényű mechanizmusokat” kell kidolgozni a tározókban lévő földgáz “szolidáris” felhasználásáról, hogy “ne mindenki csak magával törődjön” – mondta Manfred Weber.

 

“Ezeknek a mechanizmusoknak működniük kell ősszel, amikor igazán komolyra fordulnak a dolgok” – jelentette ki az EU jobbközép pártjait összefogó EPP vezetője.

 

A politikus szerint a rendkívüli uniós csúcson “a gáz méltányos elosztását célzó kötelező intézkedésekről” kell dönteni. A közösség területén működő gáztározókat közösen kell üzemeltetni, mert elfogadhatatlan lenne, hogy a “szerencsés” tagországok feltöltött tározókkal, mások pedig energiahiánnyal sújtva vágnának neki az őszi-téli időszaknak. A beszerzést is közösen kell intézni, hiszen csökkennének a fogyasztói árak, ha az EU tagjai együtt vásárolnának földgázt – mondta Manfred Weber.

 

Arra a felvetésre, hogy az EU-s szerződések alapján mindez nem tűnik könnyen megvalósíthatónak, rámutatott, hogy az unió működését szabályozó Lisszaboni Szerződés valóban csak korlátozott hatásköröket biztosít az energiaágazatban, de ez így volt a koronavírus-világjárvány esetében is, és az EU mégis közösen szerezte be a vakcinákat.

 

Hozzátette, hogy át kell alakítani az EU-t, mert nincs felkészülve a jelenkor “viharaira”, megpróbáltatásaira. A többi között kifejtette, hogy a járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozását szolgáló közös hitelfelvételhez hasonló “úttörő” megoldásokat kell alkalmazni a védelmi ipar összehangolt működésére, mert a NATO-n belül fel kell építeni egy “európai védelmi pillért”.

 

Ha a Kalinyingrádból indított rakéták Varsót, Berlint és Koppenhágát is elérhetik, akkor nem elég például Berlin körül rakétavédelmi rendszert telepíteni tagállami, nemzeti szinten – húzta alá.

 

Arról is szólt, hogy a kül- és biztonságpolitikában szakítani kell a teljes egyetértésen alapuló döntéshozatallal. “Elegem van abból, hogy Orbán Viktortól függünk külpolitikai kérdésekben vagy az uniós olajembargó ügyében” – mondta a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa.

 

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Dodo
2022. Júl. 03. 14:33

Azert nez ki igy Europa mert ilyenek osztjak az eszt.

Gabor
2022. Júl. 03. 19:07

Nekünk meg belőlük van elegünk !

Almassy
2022. Júl. 03. 22:13

Rossz döntéseket hoznak. Ezután megszüntetnék a vétót és kifosztanák azokat akik jó döntést mertek hozni. Ájrópai értékek...

Géza
2022. Júl. 04. 07:57

Ez az Orbánfóbiás kis mamlasz Manfred ékes példája az alkalmatlan brüszeli politikusok tehetetlenségének. Értelmetlen szankciókkal "lábon lőtték magukat", de ha eljön a tél a gáz azért jóvolna.... hát majd elvesszük a szolidaritás jelszava jegyében másoktól természetesen a liberális demokrácia szabájainak betartása értelmében.

Pista
2022. Júl. 04. 14:55

Majd küldenek migránst a gázért

Kósa Zoltán
2022. Júl. 04. 16:38

- Van gáz? - Gáz van, de ... gáz van. - Tehát gáz van,... nagy gáz! Ez gáz. - Akkor van gáz? - No akkor gáz van.

kulcsargeza
2022. Júl. 05. 11:12

Ugye most k-rvára kell a gáz Putyin palotapincsijétől?

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket