Nyitókép: Michael Buholzer/Keystone via AP

 

Az Európai Unió platformot hoz létre Ukrajna újjáépítésére. Egy olyan struktúráról van szó, amely az Oroszországgal vívott háború után az Ukrajna újjáépítésére irányuló erőfeszítések összehangolásáért lesz felelős – ezt ígérte hétfőn Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a svájci Luganóban, az Ukrajna helyreállításáról rendezett nemzetközi konferencián.

 

Szerinte Ukrajna újjáépítését „generációs feladatnak“ kell tekinteni, és a jövőre, illetve a jó kormányzásra kell összpontosítani. Egy ilyen struktúrának egyrészt meg kell határoznia Ukrajna beruházási igényeit, másrészt össze kell hangolnia a fellépéseket és magát a finanszírozást – részletezte Twitter-fiókján az Európai Bizottság vezetője.

 

Ez az EU és Ukrajna közös munkája lesz, miközben Kijevnek kell megadnia az újjáépítési igények alaphangját. „Ugyanakkor a legélesebb elméknek és a világ vezető helyreállítási szakértőinek külső tanácsait is figyelembe kell vennünk“ – mondta Von der Leyen.

 hirdetes_300x300  

 

„Ukrajna erősebb és modernebb országként kerülhet ki ebből a háborúból, modern bírósággal, erősebb intézményekkel, szilárd eredményekkel a korrupcióellenes küzdelemben, de egy zöldebb, digitálisabb és ellenállóbb gazdasággal is”

 

– mondta az EB vezetője. A konferencia résztvevőinek azt mondta, hogy ez „erkölcsi kötelességünk”.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!