Nyitókép: Michael Buholzer/Keystone via AP

 

Ukrajna háború utáni újjáépítése „az egész demokratikus világ közös feladata“, mert hozzájárul a világbékéhez. Ezt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök jelentette ki hétfőn a svájci Luganóban, az Ukrajna helyreállításáról tartott nemzetközi konferencián. Ugyanezen a konferencián Denis Shmihal ukrán miniszterelnök azt mondta, hogy Ukrajna újjáépítése háromnegyed billió dollárba fog kerülni.

 

 „Ukrajna újjáépítése a legnagyobb hozzájárulás a világbéke támogatásához“ – jelentette ki Zelenszkij videóüzeneten keresztül.

 

Zelenszkij beszédében azt mondta, hogy Ukrajna helyreállítása „korunk legambiciózusabb projektje“. „Ukrajna helyreállítása nem egy nemzet feladata, hanem az egész demokratikus világé“ – hangsúlyozta.

 hirdetes_300x300  

 

Ignazio Cassis svájci elnök – aki a konferencia társházigazdája – emlékeztetett Ukrajna támogatásának fontosságára „a borzalom, a szándékos pusztítás és a szomorúság idején“. Szerinte Ukrajna számára „lehetőséget kell biztosítani a békés életbe való visszatérésre és a fényes jövőre“.

 

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Petr Fiala cseh miniszterelnök és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök is megígérte, hogy részt vesz ezen az eseményen.

 

„Tudjuk, hogy az ő harcuk a mi harcunk is. Ezért segítünk ezekben a napokban Ukrajnának megnyerni ezt a háborút“

 

– mondta von der Leyen.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.