Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

Szlovákia vette át júliustól az V4 soros elnökségét, és a nyugati mainstream sajtó már arról ír, hogy a szlovák külügy „elnémítaná” a V4 külpolitikai agendáját. A szóhasználat nem újságírói túlzás, még május közepén, mikor kezdett egyre komolyabb vita kibontakozni az olajembargó kapcsán, Ivan Korčok (SaS) külügyminiszter egy pódiumbeszélgetésen beszélt a V4-es külpolitika elnémításáról.

 

„És szeretném jelentős mértékben elnémítani a Visegrádi Négyek külpolitikai vonalát, ahol főleg a magyar soros elnökség ideje alatt azt a benyomást keltették, hogy a V4 egy blokk és lenne egy közös külpolitikai irányvonala, pedig ez nem így van”

 

fogalmazott május 16-án Korčok. Majd hozzátette:

 

„Én szeretném a szlovák soros elnökséget kihasználni arra, hogy a belső dolgainkkal foglalkozzunk, mint az infrastruktúra építése, a kultúra. Hát csak összeköt minket a kultúra a magyarokkal (…). De ma [a V4-ben és Magyarország kapcsán] többnyire a különbségek kerülnek felszínre, elsősorban a külpolitikában és társadalomszervezésben”

 

 hirdetes_400x285  

fogalmazott a szlovák külügyminiszter, azt is kiemelve, hogy a két ország szomszédságának fontossága miatt felül kell emelkedni „ezeken az összetett szituációkon”.

 

Ennek megfelelően egyébként a szlovák visegrádi soros elnökség prioritásai közé kimondottan külpolitikai téma nem is került be, ha mégis, azt nem V4-es, hanem uniós vagy NATO-s keretek között kívánja megvalósítani.

 

Négy fő pontja az elnökség központi dokumentumának: összeköttetések, gazdaság, fenntarthatóság és emberek. Általánosságban elmondható, hogy a szlovák külügyminisztérium minden egyes sorban a visegrádi csoportot csak mint az EU és a NATO céljait támogató csoportosulásként határozza meg, főleg a V4 határain kívül is kihívást jelentő kérdésekben.

 

A szlovák elnökség szorgalmazza a regionális együttműködés elmélyítését a közlekedés-infrastruktúra, az energiabiztonság terén. A klímasemlegesség és a nukleáris energia fenntarthatósága területén azonban meg sem próbált közös visegrádi álláspontot hangoztatni, helyette csak ezek fontosságát említi.

 

A dokumentum védelem, hibrid hadviselés és rendőrségi együttműködés kérdésében is csak az EU-s és NATO-célok teljesítésének eszközeként tekint a visegrádi csoportra.

 

Lakmuszpapírként tekinthetünk a migrációs témára, ami a fenntarthatóság fejezetben kapott helyet. Hiába is keresnénk egyértelmű állásfoglalást vagy irányvonalat, nem találunk. Olyan közhelyeket lehet olvasni, mint hogy a V4 konstruktív párbeszédet akar a közös európai menekültrendszerről, és a „V4 hosszú ideje prioritásaitól a külső határok védelmét, az illegális migrációval szembeni védelem és a kiutasítások tekintetében”.

 

Ezután leszögezi, hogy a V4 „továbbra is” a szolidaritást tartja majd szem előtt a közös uniós menekültpolitika kidolgozásánál, majd ígéretet tesz, hogy a közös visegrádi álláspont kialakításánál a szlovák elnökség szorosan együttműködik majd a svéd és cseh uniós soros elnökökkel.

 

Azt azért mindenképp érdemes kiemelni, hogy a szlovák elnökség hozzáállása sem teljesen fekete-fehér. Lehet, hogy jogállamiság és Ukrajna tekintetében a szlovák külügy Brüsszel inasaként viselkedik, de például az uniós vétójog eltörlésében Korčok a megszokottnál távolságtartóbban nyilatkozott, illetve, Magyarországhoz hasonlóan támogatja a Nyugat-Balkán uniós integrációját. A nyugati mainstream időről időre a V4 halálhírét kelti, ám eddig sosem vált be az előrejelzésük.

 

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.