Nyitókép forrása: tagesschau.de

 

Betelt a pohár, hazarendelik Berlinből a botrányt botrányra halmozó ukrán nagykövetet, Andril Melnyiket. Az Infostart közlése szerint csak Németországban fejezte be működését, és továbbra is a külügyminisztérium alkalmazottja marad. Melynik azzal hívta fel magára sorozatosan a figyelmet, hogy elképesztően tiszteletlenül beszélt a német vezető politikusokkal és politikusokról. Egy alkalommal Olaf Scholz német kancellárt „sértődött májkolbásznak” nevezte.

 

Melnyik napi rendszerességgel ostorozta a német kormányt amiért nem ad elég fegyvert Ukrajnának, vagy túl lassan adja azokat, vagy nem ítéli el elég határozottan Oroszországot. Olaf Scholz kancellárt azért bírálta, mert az sokáig nem volt hajlandó Kijevbe látogatni. Később azért is durva beszólásokat kellett a német kormánynak lenyelnie, mert a Világgazdasági Fórumon a németek nem tettek egyértelmű ígéretet Ukrajna uniós tagságára.

 

Melnyik mindezt túlélte, és hivatalában maradhatott. Ám a múlt héten elkövetett egy hatalmas diplomáciai és politikai hibát. Az egyik német újságírónak nyilatkozva védelmébe vette a hírhedt ukrán nacionalista (náci) Sztyepan Andrijobics Banderát.

 

 hirdetes_810x300  

Bandera azonban az Ukraná Nacionalisták Szervezetének ideológiai vezetője volt, és az általa irányított partizáno voltak felelősek az 1943-as kitelepítésekért, amikor lengyel civilek tízezreit gyilkolták le. Banderát náci kollaboránsként tartja számon a történelem, aki a háború után Németországba költözött, ott pedig 1959-ben a KGB megölette.

 

Melnyik szó szerint azt mondta róla: „Bandera nem volt a zsidók és lengyelek tömeggyilkosa”.

 

Ez kettős öngól volt a diplomata részéről. Egyrészt, elég rosszul mutat, hogy miközben Ukrajna és a mainstream sajtó igyekszik lemosni az orosz vádakat, miszerint Ukrajnában és az ukrán vezetésbe nácik vannak, az egyik diplomatájuk egy náci kollaboránst próbál rehabilitálni. Másrészt, az ukránok először az invázió óta kivívták a lengyelek haragját.

 

Miután Varsó is tiltakozni kezdett, Melnyiktől saját külügyminisztériuma is elhatárolódott, most pedig kénytelen volt befejezni németországi pályafutását is.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 7 olvasónak tetszik ez a cikk.