Nyitókép forrása: SITA/Leon Neal/Pool Photo via AP/Héttérben a fókuszban Rishi Sunak, elöl Boris Johnson brit kormányfő épp beszéde mond.

 

Sajid Javid brit egészsXXégügyi miniszter és Rishi Sunak pénzügyminiszter is bejelentette lemondását a Boris Johnson kormányával való egyet nem értés miatt.

 

Boris Johnson kormányát az utóbbi időben többször is különféle botrányok övezték, amivel a jelek szerint a két miniszter már nem értett egyet. Javid a Twitteren jelentette be, hogy távozik, mégpedig saját bevallása szerint azért, mert nem tudja „tiszta lelkiismerettel” folytatni, és mert elvesztette a Boris Johnsonba vetett hitét.

 

„Hatalmas megtiszteltetés volt számomra betölteni ezt a posztot” – írta Javid, hozzátéve, hogy már átadta lemondónyilatkozatát Johnsonnak.

 

Sunak lemondása kapcsán azt írta a Twitteren:

 hirdetes_300x300  

 

„A nyilvánosság joggal várja el, hogy a kormányt rendesen, kompetensen és igényesen vezessék. Jelzem, hogy ez lehet utolsó miniszteri pozícióm, de hiszem, hogy ezekért a normákért megéri küzdeni, és ez az oka annak, hogy lemondok”

 

fogalmazott.

 

A Johnson-kormány egyre nagyobb nyomás alá került a meredeken emelkedő energia- és élelmiszerárak miatt. Maga Boris Johnson kormányfő folyamatos bírálatok kap, amiért 2020-ban és 2021-ben is több alkalommal estélyeket tartott a kormányfői rezidencián, és ez köszönőviszonyban sem állt az akkor aktuális járványügyi rendelkezésekkel.

 

Az elmúlt napok egy másik botránya is a Johnson-kormány pozícióját gyengítik. Christopher Pincher, a konzervatív párt második embere egy londoni klubban mattrészegen fogdosni kezdett két képviselőt, majd az utcán elvágódott. Később levélben elnézést kért és lemondott pártbeli tisztségéről.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!