Ibolya
  • HUF: 394.10
  • USD: 1.02
  • 20 °C
  • 27 °C
Külügyek

Kibukott a lengyel elnök Jourovára: Ez politikai támadás Lengyelország ellen

Varsó kapott egy kis emlékeztetőt, hogy ki barát és ki nem az...

Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Vadim Ghirda

 

Ukrajnai háború és infláció ide vagy oda, a liberális európai politikum nem alszik, és tovább dolgozik a tagállamok szuverenitásának csorbításán. A háború miatt egy ideig úgy tűnt, hogy az egységes fellépés érdekében az orosz fenyegetés árnyékában Brüsszel kiegyezik Varsóval is, és elássák a csatabárdot. Nem így lett.

 

Věra Jourová, az Európai Bizottság alelnöke alaposan kiborította Andrzej Duda lengyel elnököt azzal, hogy nemrég kijelentette, hogy az eddig elfogadott változtatások nem teljesítik a Bizottság igazságügyre vonatkozó feltételeit, és ezért Lengyelország nem számíthat pénzügyi támogatásra az Újjáépítési Alapból. 

 

“Az, ami most történik, azt tiszta politikai támadás Lengyelország ellen”

 

méltatlankodott Duda a Polsat Newsnak nyilatkozva. Jourová kijelentéseit hihetetlennek nevezte, majd rámutatott arra a tényre, hogy az egész törvényalkotási folyamat során konzultáltak Ursula von der Leyen EB-elnökkel, aki nem fogalmazott meg semmilyen kifogást.

 

A lengyel elnök nemrég írta alá a Legfelsőbb Bíróságról szóló törvénymódosítást, amely a vitatott fegyelmi bizottság eltörlését tenné lehetővé. A törvény július 15-én lépne hatályba. Brüsszel részéről az újjáépítési alap milliárdjainak folyósításának feltétele az volt, hogy Lengyelország számolja fel a bírói testület munkáját felügyelő fegyelmi bizottságot. Varsó engedett a kérésnek…

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 40 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

FEKETE PÉTER
2022. Júl. 07. 13:19

Benes szellemi utódja!Mit lehet ettől a Soros által pénzelt némbertől várni.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket