Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Vadim Ghirda

 

Ukrajnai háború és infláció ide vagy oda, a liberális európai politikum nem alszik, és tovább dolgozik a tagállamok szuverenitásának csorbításán. A háború miatt egy ideig úgy tűnt, hogy az egységes fellépés érdekében az orosz fenyegetés árnyékában Brüsszel kiegyezik Varsóval is, és elássák a csatabárdot. Nem így lett.

 

Věra Jourová, az Európai Bizottság alelnöke alaposan kiborította Andrzej Duda lengyel elnököt azzal, hogy nemrég kijelentette, hogy az eddig elfogadott változtatások nem teljesítik a Bizottság igazságügyre vonatkozó feltételeit, és ezért Lengyelország nem számíthat pénzügyi támogatásra az Újjáépítési Alapból. 

 

„Az, ami most történik, azt tiszta politikai támadás Lengyelország ellen”

 

méltatlankodott Duda a Polsat Newsnak nyilatkozva. Jourová kijelentéseit hihetetlennek nevezte, majd rámutatott arra a tényre, hogy az egész törvényalkotási folyamat során konzultáltak Ursula von der Leyen EB-elnökkel, aki nem fogalmazott meg semmilyen kifogást.

 hirdetes_810x300  

 

A lengyel elnök nemrég írta alá a Legfelsőbb Bíróságról szóló törvénymódosítást, amely a vitatott fegyelmi bizottság eltörlését tenné lehetővé. A törvény július 15-én lépne hatályba. Brüsszel részéről az újjáépítési alap milliárdjainak folyósításának feltétele az volt, hogy Lengyelország számolja fel a bírói testület munkáját felügyelő fegyelmi bizottságot. Varsó engedett a kérésnek…

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 40 olvasónak tetszik ez a cikk.