Nyitókép: TASS Host Photo Agency Pool via AP

 

Moszkva felhívta a figyelmet arra, hogy a 70 orosz diplomata Bulgáriából való kiutasítására adott válasza az egész Európai Uniót érintheti – ezt Maria Zakharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője közölte hétfőn.

 

„Szófia átpolitizált döntése, miszerint indokolatlanul csökkenti diplomáciai állományunk számát Bulgáriában, bilateláris szinten nem marad válasz nélkül“

 

– mondta Zakharova.

 

 hirdetes_300x300  

Szerinte a kiutasítás „túlmutat a diplomáciai gyakorlaton“. A külügyi szóvivő arra kérte Bulgáriát és az EU-t, hogy gondolkodjanak „a viszonosság elvéről, amely a diplomáciai kapcsolatok alapja“.

 

„Az EU-nak meg kell értenie, hogy az egyes tagállamok oroszellenes fellépéseinek meggondolatlan támogatása az egész EU-ra hárítja a felelősséget azok következményeiért“

 

– konstatálta.

 

Eleonora Mitrofanova bulgáriai orosz nagykövet pénteken bejelentette, hogy felkéri kormányát a szófiai nagykövetség teljes bezárására, és ezzel a diplomáciai kapcsolatok megszüntetésére. Az EU sajnálatát fejezte ki Oroszország ilyen megalapozatlan fenyegetése miatt, és aránytalannak nevezte azt.

 

Kiril Petkov távozó miniszterelnök elmondása szerint az illetékes bolgár intézmények a kiutasított diplomatákat olyan személyekként azonosították, akik Bulgária érdekei ellen dolgoztak.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.