Nyitókép: EP

 

Néhány napja a Körképen is beszámoltunk arról, hogy Manfred Weber, az EPP elnöke szerint „igazságosan kell elosztani az EU-ba érkező földgázt a tagországok között”, a közösség területén működő gáztározókat pedig közösen kell üzemeltetni, mert elfogadhatatlan lenne, hogy a „szerencsés” tagországok feltöltött tározókkal, mások pedig energiahiánnyal sújtva vágnának neki az őszi-téli időszaknak.

 

Weber szerint a beszerzést is közösen kell intézni, hiszen csökkennének a fogyasztói árak, ha az EU tagjai együtt vásárolnának földgázt.

 

Ahogy az várható volt, nem maradt reakció nélkül Weber megszólalása Magyarországon. A Palkovics László vezette Technológiai és Ipari Minisztérium az ATV kérdéseire válaszolva úgy reagált, hogy

 

 hirdetes_810x300  

“A magyar szabályozás eddig is lehetővé tette, hogy a szolidaritás jegyében a szomszédos országok lakossági fogyasztóit energiaválságban kisegítsük, ez azonban nem veszélyeztetheti a hazai energiaellátás biztonságát. A magyar gáztárolók üzemeltetése magyar kézben van, és abban is marad.

Az Európai Bizottság által elindított EU Energia Platform nem kötelező közös földgáz beszerzést céloz, hanem önkéntes részvételen alapul. Az energiahordozók beszerzése, az energiaellátás biztosítása álláspontunk szerint végső soron tagállami felelősség”

 

reagált a TIM kommunikációs főosztálya.

 

A minisztérium azt is hozzáfűzte, hogy a magyar „kormány kiemelt célja a magyar emberek és vállalkozások energiaellátásának biztosítása, a megfizethető energiaárak garantálása. A rezsicsökkentésnek köszönhetően jelenleg a magyar családok fizetik a földgázért a legalacsonyabb, az áramért pedig a második legkedvezőbb átlagárat Európában”.

 

Manfred Weber: igazságosan kell elosztani az EU-ba érkező gázt

 

Weber a Der Tagesspiegelnek adott interjúban arról is szólt, hogy a kül- és biztonságpolitikában szakítani kell a teljes egyetértésen alapuló döntéshozatallal. „Elegem van abból, hogy Orbán Viktortól függünk külpolitikai kérdésekben vagy az uniós olajembargó ügyében” – mondta a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa.

 

Az ATV kérdésére a TIM a fentiekre reagálva azt írták, hogy

 

“Manfred Weber mindig is becsmérlően nyilatkozott a magyar emberekről és Magyarországról. Magyarország ezért nem támogatta megválasztását az Európai Bizottság elnöki posztjára”.

 

Orbán Viktor egyébként péntek Kossuth-rádiós interjújában azt mondta, hogy az EU-s gázembargós szankciókról tárgyalni sem hajlandó, így nem csoda, hogy Weber ismét kiakadt a magyar kormányfőre.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 24 olvasónak tetszik ez a cikk.