Nyitókép: Jessica Taylor/UK Parliament via AP

 

Boris Johnson brit miniszterelnök rohamosan veszít támogatottságából a saját kormányán belül. Szerda délután további nyolc államtitkár mondott le, így a kedd este óta lemondott kormánytagok száma 31-re nőtt – tájékoztatott a TASR a Sky News, valamint a BBC és a DPA ügynökségre hivatkozva.

 

A kormány már nem működik

 

Egyre világosabbá válik, hogy a kormány már nem működik – írta az öt államtitkár közös lemondólevelében, amelyben felszólították Johnsont, hogy ha jót akar a Konzervatív Pártnak és az országának, akkor mondjon le.

 hirdetes_810x300  

 

A Daily Mail értesülései szerint szerdán Michael Gove építésügyi miniszter, a kabinet egyik legmagasabb rangú tagja is csatlakozott a brit kormányfő lemondását kérő felhívásokhoz. Gove szóvivője nem cáfolta az információt.

 

A Sky News szerint a konzervatív képviselők szerda este ismét szavazhatnak Johnsonról. Források szerint az illetékes parlamenti bizottság, amelyben az ilyen típusú szavazás zajlik, valószínűleg délután módosítja a párton belüli szabályzatot, hogy lehetővé tegye a szavazást. Johnson júniusban élt túl egy bizalmatlansági szavazást, és a Konzervatív Párt jelenlegi szabályai szerint csak 12 hónap elteltével kerülhet sor egy újabb visszahívással kapcsolatos szavazásra.

 

Johnsonnak nem áll szándékában távozni

 

A kormányválságot kedd este Sajid Javid egészségügyi miniszter és Rishi Sunak pénzügyminiszter lemondása váltotta ki. Mindketten azzal indokolták távozásukat, hogy nem értenek egyet a kormányfő politikájával, akinek pozícióját az utóbbi időben sorozatos botrányok gyengítették.

 

Johnson szerdán a parlament alsóházában tartott meghallgatásán maga jelentette ki, hogy továbbra is hivatalban kíván maradni, elutasítva az előrehozott választásokat.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!