Nyitókép forrása: SITA/Kyodo News via AP

 

Frissítve 2022.07.08-án, 11:00-kor

 

Merénylet során lelőtték Abe Sinzó japán exkormányfőt, már olyan hírek jelentek meg, hogy nem lélegzett és leállt a szíve. Sinzó épp egy párttársa kampányrendezvényén mondott beszédet, mikor az elkövető hátulról többször meglőtte. A BBC 11 óra körüli információi szerint Abe Sinzó belehalt sérüléseibe.

 

Mirokazu Matszunó kabinetfőtitkár a sajtónak elmondta, hogy az elkövetőt, egy 41 éves férfit, aki egy házi készítésű lőfegyvert használt, a helyszínen letartóztatták.

 

 hirdetes_810x300  

Fumio Kushida miniszterelnök, aki ugyanahhoz a politikai párthoz tartozik, mint Abe, megszakította saját kampánykörútját és visszatért Tokióba. Valószínűleg a regnáló kormány minden tagja így fog tenni.

 

A merénylet nyilvánvalóan hatalmas sokkot jelent Japánban, ahol az ilyen támadások rendkívül ritkák, egyébként pedig az világ egyik legbiztonságosabb országáról van szó. A fegyvertartási törvények nagyon szigorúak.

 

Abe Sinzó rekordidőt, 2012 és 2020 között volt Japán miniszterelnöke. Sikeres gazdaságpolitikával meg egy sor negatív trendet sikerült megfordítania (de nem megoldania), főleg ami az inflációt, az államadósságot illeti. Ugyanakkor a 2020-ban berobbanó koronavírus miatt a japán gazdaság rendkívül rossz helyzetbe kerül, Sinzó pedig 2020-ban végül egészségügyi okokra hivatkozva lemondott.

 

Külpolitikájának egyik legfontosabb, de egyben legmegosztóbb része az Egyesült Államok által anno kikényszerített pacifista alkotmány újraírása volt (Japán elvileg nem tarthat fenn hadsereget). Nacionalista politikája pedig elég gyanakvóvá tette Japánnal szemben Kínát és Dél-Koreát.

 

Ami az pacifista alkotmányt illeti, a közvélemény megosztott volt a kérdésben. Az ellenérvek szerint, ha Sinzónak sikerülne újraírni az alkotmányt, és Japánnak saját hadserege lesz, az USA könnyebben rángathatná bele saját nemzetközi konfliktusaiba. Főleg, hogy a módosítás lehetővé tenné a japán hadsereg bevetését szövetségesei védelmében is.

 

Búcsú a pacifizmustól – Külföldön is bevethető a japán haderő

 

Körkép.sk, AP

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!