Nyitókép forrása: Twitter/TPYXA News

 

Miközben az ukránok súlyos veszteségeket és kudarcokat szenvedtek el a donbaszi csatában Kelet-Ukrajnában, az ukrán miniszterelnök, Denisz Smihal egy konferencián bemutatta, mely országoknak kellene felkarolni és újjáépíteni Ukrajna háború által elpusztított területeit. A listáról Szlovákia hiányzik, kaptak viszont feladatot a csehek, lengyelek, de még a németek is.

 

A lista politikai PR-fogásnak nem rossz. A fronton harcolók és a háború elől menekülők legalább úgy érzik, Kijev tud valamit, már az újjáépítésen gondolkodik. Valójában egyelőre semmi okunk nincs elhinni, hogy az ilyen terveknek van realitása.

 

Smihal a svájci Luganóban mutatta be július 5-én, hogy a harcokkal sújtott ukrán régiók felújítása mely országok feladata lesz. Egyébiránt a teljes költség valahol 720 milliárd euró magasságában lehet.

 

 hirdetes_810x300  

Rivnye régió – Olaszország

Csernyihiv régió – Németország

Szumi régió – Kanada

Harkov régió – Törökország és USA

Luhanszk régió – Csehország, Svédország, Finnország

Donyeck régió – Lengyelország, Olaszország

Zaporozzsije régió – Ausztria

Herszon régió – Svédország, Hollandia

Mikolajiv régió – Belgium,

Kirovohrad régió – Norvégia,

Ogyessza régió –  Svájc

Ogyessza város – Franciaország

 

 

A felsorolt területeknek a túlnyomó részét ma az oroszok ellenőrzik, és jelenleg nem sok esély mutatkozik arra, hogy az ukránok belátható időn belül visszafoglalják régióikat.

 

Érdekes egyébként, hogy Szlovákia nem került fel a listára, annak ellenére, hogy Eduard Heger szlovák kormányfő passzív igennel támogatta az ötletet, mikor Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel beszélt telefonon. Úgy fogalmazott: „Gyakorlatilag nincs akadály, ami miatt ne járulhatna Szlovákia is hozzá Ukrajna újjáépítéséhez”.

 

Sőt, Heger korábban jelezte, hogy a cégek és a harmadik szektor elkezdhet gondolkodni azon, mit adna hozzá ehhez a vállaláshoz.

 

Az már kevésbé meglepő, hogy Magyarország sincs rajta a listán – Kijev és Budapest politikai kapcsolata elég kiélezett, bár más területeken az ukránok képesek pragmatizmusra.

 

Szlovákia eddig is jelentős katonai támogatásban részesítette Ukrajnát. Pénzen, muníción és katonai ellátmányon kívül átadta neki az S-300-as légvédelmi rendszerét, MiG-vadászgépeket és MI-17-es katonai helikopterek sorsa is hasonló lesz, nem beszélve arról, hogy ha a németek hajlandók egy az egyben pótolni modernebb tankokkal, harminc szlovák T-72-es tank is a keleti szomszédunknál landolhat.

 

DennikStandard.sk, körkép.sk

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!