Nyitókép: Getty Images

 

Ukrajna felújítja és kibővíti a régóta nem használt dunai kikötőit, hogy gabonát tudjon exportálni területéről egy olyan időszakban, amikor Oroszország blokkolja a fekete-tengeri kikötőit – tájékoztatott szombaton a The Guardian napilap.

 

Ezeket a folyami kikötőket az ukrajnai háború előtt ritkán használták, és néhányuk kritikus állapotban van – írja a The Guardian. Az ukrajnai invázió keretén belül azonban Oroszország átvette az irányítást az ottani fekete-tengeri kikötők felett, melynek következtében Kijev mostanra megkezdte régi dunai folyami kikötőinek helyreállítását. Az ukránok ezzel akarják elkerülni az orosz blokádot, és fel akarja gyorsítani a búza exportját az országból.

 

„Vegyük például Reni (városának) folyami kikötőjét” – mondta Alla Stojanova, az odesszai régió mezőgazdasági tárca vezetője a The Guardiannak. A The Guardian emlékeztetett arra, hogy a Szovjetunió idején ez a Duna egyik legfontosabb kikötője volt, amely biztosította a hajózást a szomszédos Romániába.

 hirdetes_300x300  

 

„Az utóbbi időben azonban egyáltalán nem használták. Most más folyami kikötőkkel együtt igyekszünk bővíteni az (export)kapacitás növelése érdekében“ – magyarázta Stojanovova.

 

Hozzátette: jelenleg mintegy 160 hajó várakozik a Fekete-tengeren, hogy beléphessen az ún Sulinsky-csatornába, amely az ukrán és román folyami kikötőket köti össze a Fekete-tengerrel. Elmondása szerint azonban ennek a csatornának a kapacitása mindössze napi öt-hat hajó.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.