Nyitóókép forrása: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP

 

Az ukrán olaj és gázipari vállalat, a Naftogaz fizetésképtelenné vállhat. Az Oroszországgal háborúban álló Ukrajna egyre nehezebb anyagi helyzetben van. Július 19-én a Naftogaznak egy 350 millió eurós törlesztőrészletet kéne rendeznie egy kötvénykibocsátásból kifolyólag. Az BNE Intellinews közlése szerint a cégnek nincs miből fizetni.

 

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nőni fog az Európára nehezedő nyomás, hogy gyorsítsák fel és növeljék meg az Ukrajnának szánt rendkívüli pénzügy segítségnyújtást, illetve, hogy a már meglévő kölcsönök határidejét hosszabbítsák meg – mielőtt még Ukrajna kifogy a pénzből.

 

A Naftogaz nemrég bejelentette, hogy az Ukrajna elleni orosz invázió miatt „át kell értékelni likviditási és működési igényeit”, ami a pénzhiány szinonimája. A nyilatkozatból a szakértők ara számítanak, hogy a Naftogaz fontolgatja azt a lehetőséget, hogy ebben a hónapban nem fizeti ki a felvett hitelei törlesztőjét.

 

  hirdetes_300x300   
Innen már csak lépés az államcsőd

 

Július 19-én egy 335 milliós törlesztőt és 12 millió eurós kamatköltséget kellene a Naftogaznak rendeznie. Ez jelentős összeg, de nem katasztrofális. Ugyanakkor a befektetők attól tartanak, hogy a fizetésképtelenség  átterjed az ukrán államadósságra is, ami már teljesen más szintű problémát képvisel.

 

A Naftogaz évente 1,55 milliárd dollárral járul hozzá az ukrán államháztartáshoz. Ha felvett kölcsöneit képtelen fizetni, akkor megkérdőjeleződik az is, hogy maga Ukrajna képes-e rendezni novemberben esedékes 2,25 milliárd dollárnyi fizetési kötelezettségét. Ez ugyanis államcsődöt jelentene.

 

Ukrajna valószínűleg számolt ezzel a lehetőséggel, mert már korábban elkezdett tárgyalni hitelei átszervezéséről. nem véletlenül, a háború miatt gyakorlatilag megbénult a kereskedelme, tengeri kikötőit lényegében elvesztette, vagy nem tudja kihasználni. Az export lényegében megsemmisült, az ország infrastruktúrájának jelentős része szintén (104 milliárd dolláros kárról beszélnek). Az ukrán állam adóbevételei összeomlottak, a kiadásokat az Ukrán Nemzeti Bank fedezi azzal, hogy pénzt nyomtat a számlák fizetésére, ami viszont brutális, 30 százalék körüli (hivatalos) inflációt okoz.

 

Ukrajna deviza- és aranytartalékainak együttes értéke 22,76 milliárd dollárra rúgnak, ami 9 százalékkal csökkent az elmúlt hónapban.

 

Mindeközben a háború havi nyolcmilliárd dollárt éget el, és ez csak az, ami bekerül a főkönyvekbe. A nemzetközi segélyek és anyagi támogatások ellenére az ukrán állam bevételei nem érik el a havi 5 milliárd dolláros szintet sem.

 

A háború költségeinek folyamatos emelkedése miatt az Ukrán Nemzeti Bank nemrég 7,6 milliárd dollárnyi ukrán államkötvényt vásárolt, ami önmagában is jelzi a helyzet súlyosságát. A pénzintézet pedig nem titkolja, hogy ezek az intézkedések már középtávon sem nyújtanak fenntartható megoldást, és az összeomlás felé száguld az ukrán gazdaság.

 

Hadüzenet az elrabolt profitért?

 

Ukrajna egyik lehetősége az államcsőd elkerülésére, ha az Oroszországi Központi Bank Kijevben befagyasztott 300 milliós készpénzállományát lefoglalná és felhasználná. Ez úgy zajlana, hogy Ukrajna fizetésképtelensége miatt a kötvénytulajdonosok pert indítanak, a bíróság pedig Oroszországot jelöli meg vétkesként a nemfizetésért.

 

A forgatókönyv megvalósulásán gőzerővel dolgoznak Brüsszelben, ám van egy kevésbé hangoztatott hátulütője. Jogilag az oroszok pénze csak „be van zárva”, de attól még az övék, vagyis védi őket a tulajdonjog. Nyugati kormány csak akkor foglalhatja le a pénzt, ha hadat üzen Oroszországnak.

 

Ettől a ponttól pedig veszélyessé válik a dolog, mert 300 millió okkal több lesz egy Oroszország elleni hadüzenetre.

 

A problémák ellenére aligha valószínű, hogy az USA hagyja Ukrajnaát csődbe menni. Különös kierőszakolt államcsődbe vitték technikailag Oroszországot, hogy Washington PR-győzelmet arathasson, nem valószínű, hogy ezután hagyják bedőlni Ukrajnát, hogy Oroszországé legyen a PR-győzelem.

 

A valódi kérdés inkább az, hogy ki fogja megfizetni Ukrajna anyagi megmentésének árát.

 

Körkép.sk

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 16 olvasónak tetszik ez a cikk.