Nyitókép forrása: AP Photo

 

Megérkezett az amerikaiak válasza arra, hogy Magyarország elutasította a globális minimumadó bevezetését. Washington eltörölt egy 1979 óta fennálló kétoldalú egyezményt. Annak ellenére, hogy az intézkedés nyilvánvalóan csak az amerikai gazdaságot segíti és újabb pofont ad az európainak, a nyugati uniós tagállamok némelyike továbbra is vehemensen a minimamadó mellett kardoskodik.

 

A Portfólio.hu a Reutersre hivatkozva arról írt, hogy az amerikai pénzügyminisztérium pénteken bejelentette, felmondja a Magyarországgal 1979-ben kötött kettős adóztatást kizáró egyezményt.

 

Az amerikai minisztérium érvelése szerint a szerződésbe foglaltak Amerika számára már nem előnyösek, tekintettel arra, hogy Magyarország 9, az Egyesült Államokban viszont 21 százalékos jövedelemadó-kulcs van érvényben.

 

 hirdetes_810x300  

„Az előnyök nem kölcsönösen, az Egyesült Államok számára ez jelentős potenciális bevételkiesést jelent, és az amerikai vállalkozások és befektetések számára kevés a magyarországi megtérülés”

 

Elég egyértelmű, hogy Washington próbál nyomást gyakorolni Magyarországra, hogy fogadja el a globális minimumadóról szóló megállapodást, amelyhez eddig a világ 140 országa csatlakozott.

 

A hivatalos magyar álláspont az, hogy nem támogatják az intézkedést, mert az újabb mélyütést jelentene az európai versenyképesség számára.

 

Csak halkan jegyezzük meg Európa az amerikai külpolitikai célok támogatása kedvéért már így is sokszorosan lábon lőtte magát az elmúlt hónapokban, most az USA egy olyan intézkedést akar bevezetni, ami egyértelműen az uniós versenyképességet sújtja. Persze nem minden tagállamra egyöntetűen. A javasolt 15 százalékos globális minimumadónál csak Írországban (12)és Magyarországon (9) van alacsonyabb adókulcs az uniós tagállamok közül. A precedens viszont hosszútávon további veszélyeket rejt – ha már van elfogadott globális minimumadó, az adókulcsot már könnyebb megváltoztatni.

 

Egy hete Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter jelezte, hogy az EU Magyarországgal vagy akár Magyarország nélkül is be fogja vezetni a globális minimumadót, és Brüsszelben már nagyban keresik a megoldást a magyar vétó megkerülésére.

 

Az amerikai-magyar 1979-es kettős adóztatásról szóló egyezmény felmondási ideje hat hónap, az ügy tehát nincs lezárva.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.