Nyitókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő megbeszélést folytat Szentpéterváron 2022. június 25-én. MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Mihail Mecel

 

Vlagyimir Putyin orosz és Alekszandr Lukasenka fehérorosz elnök hétfőn megvitatták, hogy milyen lehetséges közös válaszokat adhatnának Litvániának arra a „törvénytelen” lépésére, hogy megtiltja bizonyos orosz áruk szállítását Oroszország kalnyingrádi exklávéjába – írja több hírügynökség a Kreml közlésére hivatkozva.

 

Litvánia június 17-én leállította az Európai Unió szankciórendszerének hatálya alá tartozó áruk szállítását a kalinyingrádi régióba, beleértve az acélt, betont, fát és ipari vegyi anyagokat. Hétfőn a litvánok ezen felül bejelentették, hogy további árukat szankcionálnak, amelyeket nem engednek át az ország területén Kalinyingrád felé.

 

A Kreml közleménye szerint a két elnök tárgyalásán

 

 hirdetes_810x300  

„a hangsúlyt a Litvánia által a kalinyingrádi térségbe irányuló árutranzit tekintetében bevezetett illegális korlátozásokkal kapcsolatos helyzetre helyezték. Ezzel összefüggésben megvitattak néhány lehetséges közös lépést”

 

Hogy pontosan milyen lépésekről lehetett szó, egyelőre nem tudni, ugyanakkor Oroszország többször is fenyegetést küldött Litvániának, Marija Zaharova külügyi szóvivő például azt mondta, hogy az orosz válasz nem diplomáciai, hanem gyakorlati lesz.

 

A kalinyingrádi orosz exklávét a Balti-tenger, Lengyelország és Litvánia fogja közre, szárazföldi úton csak Fehéroroszországon és Litvánián keresztül érhető el.

 

Az országvezetők a litván helyzet mellett megvitatták az ukrajnai orosz katonai hadműveletet és az Európába irányuló orosz energetikai szállításokat is.

 

teraz.sk, portfolio.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!