Nyitókép: Európai Unió

 

A jövőben titkos bunkerben (is) tartanák üléseiket az EU vezetői Brüsszelben, hogy biztonságban tanácskozhassanak anélkül, hogy például orosz ügynökök lehallgatnák őket – írja az EUObserver.

 

A hírek szerint a biztosított bunkert mintegy 8 millió euróból építenék meg, a cél pedig, hogy ne szivároghassanak ki titkok a megbeszélésekről. A bunker nagyjából 100 férőhelyes lenne – a projekt készítői 34 vezetővel számol, rajtuk kívül az ő segítőik, a protokoll- és a technikai, valamint a kiszolgáló személyzet léphetne be a terembe.

 

Bár jelenleg még csak 27 tagja van az EU-nak, a projektben már számolnak a tervezett bővítésekkel. A bunkert nem csak az országvezetők találkozói során, hanem alacsonyabb szintű, nagyköveti megbeszélésekre is használnák, ahogy az EU magas beosztású képviselői is tarthatnának itt tanácskozásokat.

 

 hirdetes_400x285  

A teremben nem lenne internet, belépés előtt mindenkinek le kellene adnia mobilját, laptopját, okosóráját, sőt még a hallókészülékeket is. Az összes belépőnek, még a takarítónak is rendelkeznie kell majd egy ún. „SECRET EU” biztonsági engedéllyel, valamint igazolással arról, hogy miért van ott.

 

Az egész termet egy NATO által hitelesített elszigetelőketrec veszi majd körül, ami megakadályozza az illetéktelen hallgatózást.

 

A hírek szerint a bunkert 2024-ig kell megépíteni Brüsszelben, az Európai Tanács komplexumában, ahol egyébként is sor kerül az EU-csúcsokra. Hogy pontosan hol is lesz, azt még nem döntötték el, de szeretnék minél közelebb elhelyezni a szokásos tanácsteremhez, hogy a vezetők könnyen mozoghassanak az üléstermek között.

 

euobserver.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.