Nyitókép forrása: Sofia Terzoni képe a Pixabay -en.

 

Elemzők szerint Fumio Kisida japán miniszterelnöknek nincs elég politikai tőkéje ahhoz, hogy keresztülvigye hazája háború utáni alkotmányának felülvizsgálatát, annak ellenére, hogy döntő győzelmet aratott a legutóbbi felsőházi választásokon.

 

A Reuters közlése szerint Kisida és pártja, a kormányzó Liberális Demokrata Párt 63 mandátumot szerzett, míg koalíciós partnere 13 mandátumot, így a vasárnapi voksolással sikerült többségét biztosítania.

 

Elvileg Kisidának a törvényhozás mindkét házában megvan a szükséges többsége egy alkotmánymódosításhoz, ám kicsi az esély, hogy ezt végül megteszi.

 

  hirdetes_300x300   

Ennek egyik oka a Japánt is sújtó gazdasági nehézségekben illetve az ellenzéki pártok várható ellenállásában keresendő.

 

A második világháború után a vesztes Japán úgy döntött, hogy „örökre lemond a háborúról”, és alkotmányban rögzítette, hogy hadsereget csak az ország védelmében vethet be.

 

Ugyanakkor régóta fontos politikai kérdés az alkotmány ezen részének módosítása. Ennek egyik legnagyobb pártolója egyébként a múlt hét pénteken merényletben meggyilkolt Abe Sindzó exkormányfő volt.

 

Az alkotmánymódosítás ellenőzi azzal érvelnek, hogy ha Japán lemond erről a passzivitásáról, akkor szövetségesei (a sorok között az USA-t kell érteni) saját érdekből saját háborúikba vonhatják be a szigetországot.

 

A politikai tálalása egyébként ennek a módosításnak úgy zajlik, hogy kiterjesztenék és újraértelmeznék az „önvédelem” jogi definícióját.

 

Körkép.sk, CNBC.com

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.