Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Michael Sohn

 

Az orosz állami energetikai óriásvállalat, a Gazprom szerdán közölte, hogy „nem tudja garantálni az Északi Áramlat 1” vezetékhez tartozó „egyik kritikus fontosságú létesítmény” biztonságos működtetését. Kételkednek ugyanis abban, hogy Kanada végül leszállítja a német közbenjárásra megítélt turbinákat a Gazpromnak.

 

Európa és főleg Németország már a teljes pánik határán van a gázellátás lehetséges leállása miatt. Az Északi Áramlat 1 az Európába érkező gázfolyosók második legfontosabbika, hétfőtől tíz napra karbantartási munkálatok miatt szünetel rajta a szállítás, ám az ukrajnai háború miatt kialakult súlyos nemzetközi helyzet miatt kétséges, hogy az oroszok hajlandók lesznek majd újraindítani.

 

Már júniusban gondok adódtak, az oroszok különféle okokra hivatkozva a normál szállítási kapacitás 40 százalékra csökkentették az átmenő gázforgalmat, amivel nem csak egekbe lökték az energiahordozó árát, de még megakasztották az európai gáztárolók feltöltését a téli szezonra. Németország különösen válságos helyzetbe került, éves fogyasztásának csak 16 százalékát sikerült eddig betároznia.

 

  hirdetes_300x300   

Most az oroszok kvázi belengették, hogy tényleg elmarad a kulcsfontosságú gázfolyosó újraindításának lehetőségét. A huzavona abból adódik, hogy Kanada a nyugati szankciók miatt nem akarta visszaszállítani Oroszországnak azokat a turbinákat, amelyeket korábban javítás céljából küldtek meg nekik. Ezek nélkül – álljtják az oroszok – az Északi Áramlat ,1 működése nem megoldható.

 

A Gazprom most azt állítja, hogy egyetlen olyan dokumentummal sem rendelkeznek, amely igazolná, hogy a német Siemens tényleg leszállítja a turbinákat – bár a kanadaiakat egyébként épp a német kancellár győzte meg a szankciók eseti feloldásáról.

 

Körkép.sk, reuters

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!