Nyitókép: Getty Images/iStockphoto

 

Kijev kedden bejelentette, hogy az elmúlt négy napban 16 teherhajó haladt át a Duna-delta fontos, újonnan megnyitott csatornáján. Ukrajna számára ezzel felcsillant a remény arra, hogy fekete-tengeri kikötőinek orosz blokádja ellenére sikerül növelnie a gabonaexportot – írja a Reuters.

 

„Az elmúlt négy napban 16 hajó haladt át a Bystre csatornán“ – mondta Jurij Vaskov, az ukrán infrastrukturális miniszter helyettese, hozzátéve, hogy szeretnék megtartani ezt a tempót.

 

Az infrastrukturális minisztérium kifejtette továbbá, hogy a 16 hajó jelenleg arra vár, hogy a külpiaci exportra szánt ukrán gabonával pakolják meg.

 hirdetes_300x300  

 

A minisztérium tájékoztatása szerint további 90 hajó várakozik arra, hogy belépjen a romániai Sulina-csatornába, amely az ukrán és román dunai kikötőket köti össze a Fekete-tengerrel. Vaskov elmondta, hogy a Sulina-csatorna jelenleg csak napi négy hajó kiküldésére alkalmas, miközben Kijevnek napi nyolc hajónyi szintet kellene elérnie.

 

Vaskov szerint Ukrajna jelenleg a román partnerekkel és az Európai Bizottság képviselőivel tárgyal e csatorna kapacitásának esetleges növeléséről. Amennyiben a tárgyalások sikeresek lesznek, Kijev arra számít, hogy egy héten belül megszűnik a hajók feltornyosulása a csatorna előtt. A Bystre-csatornával együtt így akár 500 ezer tonnával is növekedhet az ukrán gabona havi exportja – tette hozzá Vaskov.

 

Az orosz invázió előtt Ukrajna exportra szánt mezőgazdasági termékeinek mintegy 80 százalékát ukrán tengeri kikötőkön keresztül exportálták – közölte az infrastrukturális minisztérium. Most, az ukrán fekete-tengeri kikötők orosz blokádja után ezeket a terményeket Ukrajnából kizárólag dunai kikötőkön keresztül, illetve vasúton vagy közúton exportálják a szomszédos nyugati országokba.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.