Nyitókép forrása: SITA/Mauro Scrobogna/LaPresse via AP

 

Kormányválság tört ki Olaszországban, miután egy fontos bizalmi szavazással egybekötött parlamenti döntésnél az Öt Csillag Mozgalom kormánypárt kivonult az ülésről. A szavazás egy inflációellenes csomagról szólt,  a javaslat ugyan végül átment a törvényhozáson, ám Draghi az Öt Csillag nélkül nem tudja elképzelni a további kormányzást, ezért csütörtök este benyújtotta elmondását.

 

Csakhogy Sergio Mattarella államfő nem fogadta azt el, ehelyett azt javasolta neki, hogy a Szenátusban bizalmi szavazás keretében győződjön meg arról, hogy kormánya rendelkezik-e a szükséges többséggel.

 

Draghi az elmúlt tíz évben már a hatodik kormányfő Olaszországban,  ahol gyakorlatilag egymást érik a kormányválságok. A pártok egyébként már javában készülnek a 2023-as parlamenti választásokra, ami miatt nagy a feszültség az olasz belpolitikában. Korábban elemzők azt is találgatták, hogy a bankszektorból jött, 74 éves Draghi válthatja Mattarellát az államfői poszton, aki legutóbb csak azért vállalta el a hivatalt, hogy megőrizze a helyet Draghinak, akinek kormányfőként biztosítania kellene a választási időszak kitöltését – nem beszélve az uniós újjáépítési alapból érkező 200 milliárd euró (!) felhasználásásról.

 

 hirdetes_300x300  

Körkép.sk, ANSA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!