Nyitókép forrása: energyintelligence.com

 

Nehéz tél elé néz Európa, még magasabb energiaárakkal – jelentette ki Csütörtökön Ben van Beurden, a Shell Plc vezérigazgatója.

 

„Tényleg nagyon kemény tél elé nézünk Euurópában. Az árak tovább emelkednek majd, és a legrosszabb esetben olyan helyzetbe is kerülhetünk, hogy korlátozásokat kell bevezetnünk”

 

fogalmazott.

 

Az európai kormányok és az iparági vezetők feszülten várják a fejleményeket, mivel a gázszállítás az Északi áramlat 1 vezetéken leállt, és nem világos, hogy visszaállítják-e valaha. Beurden szerint nem lehet megmondani, hogy meddig fajulhat a dolog, hogy lesz-e teljes leállás.

 hirdetes_300x300  

 

„Sokáig úgy gondoltunk, hogy Oroszországnak nem érdeke elvágni magától legnagyobb piacát. (…) Mint látjuk, hajlandó fegyverként használni az energiaellátást”

 

mondta.

 

Az európai gázárak az elmúlt egy vében az ötszörösükre emelkedtek, Németországban már tárgyalnak a korlátozások lehetőségeiről, rövidebb zuhanyzási időt és egyéb energiatakarékos magatartást javasolnak a lakosságnak.

 

„Az egyetlen dolog, amit tehetünk, hogy felkészülünk. Az európai kormányoknak nem szabad az utolsó pillanatig várniuk a vészhelyzeti tervek előkészítésével”

 

tette hozzá.

 

Bloomberg.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.