Nyitókép forrása: facebook.com/MH SR

 

Az atomenergia, az uniós taxonómia és az új nukleáris technológiák voltak a fókuszban a V4 kormányképviselőinek találkozóján, amelyre pénteken a mohi atomerőműben került sor. Karol Galek (SaS) gazdasági államtitkár szerint a nukleáris energetikai az egyik legfontosabb közös nevező a V4-es országok között.

 

Jelenleg a legtöbbet emlegetett téma az atomerőművek működtetését illetően Szlovákiában a nukleáris fűtanyagok beszerzése. Az egyik fő beszállító ugyanis egy orosz vállalat, Szlovákia azonban alternatívákat keres.

 

„Ezek a tárgyalások már néhány hónapja zajlanak, több lehetőség is terítéken van, ezek lehetővé teszik majd helyettesíteni azt, amit eddig az orosz fél biztosított”

 

mondta Galek.

 hirdetes_810x300  

 

A Szlovákián kívül Csehországban, Magyarországon és Finnországban is használt VVER 440 típusú atomerőmű blokkok fűtőelemeit eredetileg az orosz állami Roöszatom TVEl gyártja. Egyelőre nincs tanúsítvánnyal rendelkező alternatívája, de az amerikai Westinghouse néhány éve már kínál helyettesítő terméket. (A teljes képhez hozzátartozik, hogy az USA szintén Oroszországból szerzi be az fűtőelemek előállításához szükséges uránt… – a szerk.)

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!