Nyitókép: AP Photo/Boris Grdanoski

 

Bíróság elé viszi Magyarországot az Európai Bizottság az uniós távközlési szabályok megsértése és az úgynevezett gyermekvédelmi törvény miatt – közölte a Bizottság pénteken. Ezzel a még tavaly indított kötelezettségszegési eljárások utolsó szakaszba léptetéséről döntött a testület.

 

A Bizottság közlése szerint a Magyar Médiatanács erősen megkérdőjelezhető indokok alapján utasította el a Klubrádió rádióspektrum-használati kérelmét. A frekvencia megvonásáról szóló döntést erősen aránytalannak és átláthatatlannak, így az uniós hírközlési szabályokkal ellentétesnek tartja az Európai Bizottság.

 

A testület ezenkívül megállapítja, hogy a „gyermekvédelmi” törvény előírásai, amelyek megtiltják vagy korlátozzák a 18 év alattiak hozzáférését a nem megváltoztatását vagy a homoszexualitást megjelenítő tartalmakhoz, számos uniós jogszabályba ütköznek, sértik az emberi méltóságot, a véleménynyilvánítás és a tájékozódás szabadságát, valamint a magánélet tiszteletben tartásához és a megkülönböztetésmentességhez való jogot.

 hirdetes_400x285  

 

A Bizottság azt is kifogásolja, hogy a Meseország mindenkié című gyermekkönyvön figyelmeztetés elhelyezését írták elő a magyar hatóságok.

 

Az uniós bírák nagyjából másfél-két év alatt hoznak ítéletet, amelyet a vesztes félnek kötelező végrehajtania, másként pénzbírság várhat rá.

 

A magyar kormány elleni eljárást a Momentum Mozgalom európai parlamenti képviselője, Donáth Anna panasza alapján indították meg.

 

euronews.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!