Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Sergei Grits/illusztráció

 

A lett parlament csütörtökön elfogadta az energiatörvény olyan módosítását, ami 2023. január 1-jétől betiltja az orosz földgáz importját. A lett gáztárolók 48 százalékos szintre vannak feltöltve, a mennyiség az éves fogyasztás 85 százalékra elegendő – ez a legjobb arány Európában.

 

A módosítás ugyanakkor előírja a földgázszolgáltatónak, hogy stratégiai készleteket halmozzon fel (a stratégiai készletek nem a téli hónapok többletfogyasztását hivatott kiszolgálni, hanem vésztartalék a gázellátás összeomlása esetére – a szerk.).

 

A törvény értelmében a gázszolgáltató állami vállalatnak augusztus 31-ig teljesen fel kell töltenie az Incukalnsban lévő föld alatti tárolót. Ehhez már nem hiányzik sok, az AGSI adatai szerint Lettország az éves fogyasztásának 85 százalékát már betárolta, Európa legjobban felkészült állama ebből a szempontból – és még mindig rendelkezésére áll a tárolókapacitás fele. Igaz az is, hogy a lett fűtési szerint október 1-től április 30-ig tart.

 

 hirdetes_300x300  

Lettország eddigi legnagyobb gázbeszállítója Oroszország volt. Az ukrajnai háború miatt azonban Lettország is válni akar az orosz besázllítóktól, így saját terminálokat akar kiépíteni LNG-tankerek fogadásához.

 

Körkép.sk, baltictimes.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!