Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

 

A háborúk korába lépett az európai történelem, most harcolni kell mindenért, amit eddig természetesnek vettünk – mondta a miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

 

Orbán Viktor arról beszélt: Európában háborús árak vannak, senki sem gondolta volna idén február 24-én, hogy nem egyszerűen konfliktusháború jött létre Ukrajna és Oroszország között, hanem lezárul egy korszak, és új szakaszába lép az európai történelem, belépünk a háborúk korába.

 

Hozzátette: ez a háború nemcsak a frontokon folyik, hanem a világgazdaságban is, de legalábbis az európai gazdaságban, és ennek része az energiaárak emelése. Szerinte most harcolni kell mindenért, amit eddig természetesnek vettünk.

 hirdetes_300x300  

 

A kormányfő két nagy csatát valószínűsített: szerinte az első az energiáért, a megélhetési költségekért, az elviselhető rezsiárakért folytatott küzdelem, de lesz majd harc a munkahelyekért is, mert minden előrejelzés szerint a szankciós politika és a háború együttes hatása miatt az európai gazdaság recesszióba lép.

 

 

Orbán Viktor: Az európai gazdaság tüdőn lőtte magát

 

Még most munkaerőhiány van Magyarországon, de mindenki becsülje meg az állását, mert a következő hónapokban recesszióra kell számítani Európában, és ez az állások elvesztéséhez vezethet

 

– mondta Orbán. Az áram ára az ötszörösére, míg a gáz ára a hatszorosára emelkedett. Brüsszelben be kéne látni, hogy a szankciós politika az ellenkezőjét okozta, mert az európaiaknak fáj jobban, és nem haladunk a háború lezárása felé – tette hozzá.Most már látszik, hogy az európai gazdaság tüdőn lőtte magát. 

 

Nálunk lesz energia, de nagyon drágán

 

– mondta a kormányfő. Orbán Viktor közölte, elrendelte egy operatív törzs felállítását, amelynek az energia-veszélyhelyzet végrehajtása a felelőssége. Növelni kell a kitermelést, míg a külügyminiszternek 700 millió köbméter gázt kell beszereznie. Elrendelték a lignittermelés fokozását, és a Mátrai Erőműben újraindul két blokk.

 

A rezsicsökkentés megtartása érdekében hozzá kellett nyúlni az átlag feletti fogyasztáshoz, és afelett piaci árat kell fizetni.  Ha nem így tennénk, akkor a teljes rezsicsökkentést meg kéne szüntetni –

 

mondta Orbán.

 

Orbán Viktor elmondta, Magyarország nehezebb helyzetben van, mint a gazdag Nyugat, mert nálunk a teljes rezsihányad kifizetése jóval nagyobb része a teljes fizetésnek, mint Nyugaton. Éppen ezért kellett korábban bevezetni a rezsicsökkentést. Ráadásul az utóbbit a baloldal nem támogatta, és mindig piaci árat követelt.

 

Nálunk a teljes rezsihányad kifizetése szegénységbe taszítaná az embereket

 

– tette hozzá. Meg akarjuk védeni a rezsicsökkentést. 

 

A nyugdíjrendszer miatt nem fért bele a kata

Jó és szükséges döntés volt a kata átalakítása – mondta Orbán Viktor. 2012-ben ő is részt vett annak a kidolgozásában, egyszerű és kezelhető adóformát akartak létrehozni a lakossági szolgáltatóknak. Az elején nem is volt baj, mert a kkv-k 90 százaléka mindig csak magánszemélyeknek számlázott. A cégek rájöttek arra, hogy nekik jobb, ha az emberek katába mennek. Így 450 ezerre szaladt a számuk, és ebből 300 ezer egy cégnek számláz.

 

Még ez is belefért volna, ha nincsen háború – mondta. Ez így nem fér bele, főleg a nyugdíjrendszer miatt.  

 

A háborús árak mellett nem fér bele, hogy mindenki rezsicsökkentett árat fizessen – mondta Orbán Viktor. Manfred Weber gázelvételi ötlete rosszabb, mint a kommunistáké – tette hozzá.

 

Magyarország az elejétől fogva ellenezte a szankciós politikát. Ha így megy tovább, akkor ki fogják nyuvasztani az európai gazdaságot

 

– tette hozzá.

 

Tűzszünetet, majd békét kell kötni Oroszországgal

 

– mondta a kormányfő. Brüsszelben újra kell értékelni a helyzetet.

 

Orbán Viktor elmondta, a hadseregnek van egy veszélyhelyzeti állapota, és a hadsereget most mozgósítani kell. A következő napokban a hadsereg számára pluszforrások kerülnek a határ védelme érdekében.

 

A déli határt már nem lehet a hadsereggel megoldani, és a rendőrök sem bírják már sokáig

 

– tette hozzá.

 

Ha az EU nem támogatná a migrációt, akkor már nem lenne migrációs probléma sem

 

– mondta. Ma délután aláírja a határvadász egységek felállításáról szóló rendeletet. Az ő fizetésük feljebb tolja a katonák és a rendőrök fizetését.

 

Magyarországnak nem érdeke a háború

 

Orbán Viktor szólt arról is, hogy 80 százalékkal több illegális határátlépés történt, mint tavaly, és ennek jelentős része a Balkánon történik. A háború nekünk nem érdekünk – mondta a kormányfő. Kína teljesen ki volt szolgáltatva az arab országoknak olaj tekintetében, míg most a konfliktus haszonélvezője lett az orosz olaj miatt. Akik nagyon sok pénzt keresnek a háborún, azok az energiacégek és a Soroshoz hasonló emberek, akik érdekeltek a háború fenntartásában – mondta a kormányfő.A kormány azon dolgozik, hogy a háború negatív hatásai minél kevésbé érintsék Magyarországot.  

 

origo.hu/Körkép.sk/MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.