Nyitókép forrása: SITA/SDIS 33 via AP

 

Nyugat-Európát brutális hőhullám érte el, még a Brit-szigeteken is 40 fok körüli csúcshőmérsékletet jósolnak a meteorológusok. Közben Franciaországban, Portugáliában, Spanyolországban és Horvátországban rendkívül gyorsan terjedő erdőtüzek alakultak ki.

 

Bordeaux-tól délre 4200 hektár erdő lett a lángok martalékává, utakat kellett lezárni, 480 embert evakuáltak.

 

A Dune du Pilathoz, Európa legmagasabb homokdűnéjéhez közel 3100 hektáron égett az erdő az Atlanti-óceán partján. Hatezer ember evakuáltak szerdán, további négyezret csütörtökön reggel.

 

 hirdetes_810x300  

Portugáliában még durvább a helyzet. Az országban 47 fokos hőség tombol. Pombal városánál a legrosszabb a helyzet, ott csütörtökön helikopterekkel próbálták oltani a tüzet, de a fenyő- és eukaliptusz fákkal borított domboldalban iszonyú gyorsasággal terjedtek a lángok.

 

A szakértők már a 2016-os tragikus portugáliai erdőtüzeknél is felhívták a figyelmet arra, hogy az eukaliptuszfa kérge és levelei könnyen leválnak miközben parázslanak, a szél könnyen felkapja őket, nagy lendületet adva a tűznek. Megjegyezzük, hogy az eukaliptuszok borítják a portugál erdők negyedét, a nem honos fafajtával pótolták Portugáliában a 18. században kiirtott erdőterületeket, később pedig a papíripar fontos alapanyaga lett – az őshonos növényzet kárára…

 

Nem véletlenül mondta azt egy szemtanú csütörtökön, hogy amikor az eukaliptuszfákhoz érnek a lángok, a tűz olyan, mint egy robbanás.

 

A határ túloldalán, Spanyolországban, Sevillában a forróság miatt a szakszervezetek a dolgozók hazaküldését követelik a munkáltatóktól. A 40 fok feletti hőmérséklet és az erős szél párosítása nehezíti a Hurdes-i tűzvész lassítását Caceresben és Salamancában. A villámcsapással indult tűzvész eddig 4000 hektárnyi erdőt emésztett fel. Nemrég pedig újabb tűz ütött ki a Monfrauge Nemzeti Parkban.

 

Portugál erdőtüzek: Ezért terjednek gyilkos sebességgel a lángok

Körkép.sk, dailymail.com

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!