Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Michael Probst

 

A lehető legrosszabb forgatókönyv látszik megvalósulni. A Gazprom ügyfeleinek küldött egyik elcsípett leveléből az derül ki, hogy nem indul újra július 21-én a gázszállítás az Északi Áramlat 1-en. Az orosz gázipari óriásvállalat vis maior helyzetre hivatkozik, amivel igyekezne elkerülni a szállítás elmaradásáért járó kötbért.

 

Egy július 14-i keltezésű levélre hivatkozva a Reuters azt írja, hogy a Gazprom vis maior helyzetet hirdetetett, minimum egy nagy ügyfelével szemben. A levél tartalma szerint „általa nem befolyásolható rendkívüli körülmények” miatt nem fogja tudni teljesíteni szerződésbe foglalt szállítási kötelezettségeit.

 

Egy neve elhallgatását kérő érintett személy a Reutersnek megerősítette, hogy a levél tartalmaz a jelenleg karbantartás miatt leállított Északi Áramlat 1-gyel áll összefüggésben.

 

 hirdetes_300x300  

Állítólag legalább egy ilyen levél létezik, és a címzettje az Uniper, Németország legnagyobb orosz gázt importáló vállalata.

 

Egyes értelmezések szerint a Gazprom igyekszik elkerülni a kötbér lehetőségét a szállítások késedelme vagy elmaradása miatt. Az Uniper nem fogadja el a Gazprom érvelését, mert az orosz vállalat visszamenőleg június 14-ig szeretne vis maior helyzetre hivatkozni.

 

Az Északi Áramlat 1 tervezett karbantartási munkálatai július 11-én kezdődtek. Eredetileg úgy volt, hogy július 21-én újraindul a korridoron a szállítás. Csakhogy az oroszok a munkálatok befejezését a Siemens kanadai üzemében javított turbinák átadásához kötötte. Ezek viszont a nyugati szankciók hatálya alá estek. Németország végül kieszközölte Kanadánál, hogy tegyenek kivételt.

 

Július 17-én a turbinák repülőgépen elindultak Németországba, a vámkezelési bürokrácia miatt vélhetően 5-7 nap, míg rendeltetési helyükre érkeznek. Ez egyben azt is jelenti, hogy a július 21-i határidő nem tartható. Becslések szerint a szerelési munkálatokkal együtt a gázfolyosó valamikor augusztus elején kerülhet ismét működőképes állapotba.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.