Petra
  • HUF: 423.09
  • USD: 0.98
  • 12 °C
  • 17 °C

Hirdetés (X)

Külügyek

Bajlós bejelentés: Tényleg bekövetkezhet a legrosszabb forgatókönyv, és az oroszok nem indítják újra az Északi Áramat 1-et?

Kiszivárgott egy levél, amelyben a Gazprom vis maior helyzetre hivatkozik

Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Michael Probst

 

A lehető legrosszabb forgatókönyv látszik megvalósulni. A Gazprom ügyfeleinek küldött egyik elcsípett leveléből az derül ki, hogy nem indul újra július 21-én a gázszállítás az Északi Áramlat 1-en. Az orosz gázipari óriásvállalat vis maior helyzetre hivatkozik, amivel igyekezne elkerülni a szállítás elmaradásáért járó kötbért.

 

Egy július 14-i keltezésű levélre hivatkozva a Reuters azt írja, hogy a Gazprom vis maior helyzetet hirdetetett, minimum egy nagy ügyfelével szemben. A levél tartalma szerint “általa nem befolyásolható rendkívüli körülmények” miatt nem fogja tudni teljesíteni szerződésbe foglalt szállítási kötelezettségeit.

 

Egy neve elhallgatását kérő érintett személy a Reutersnek megerősítette, hogy a levél tartalmaz a jelenleg karbantartás miatt leállított Északi Áramlat 1-gyel áll összefüggésben.

 

Állítólag legalább egy ilyen levél létezik, és a címzettje az Uniper, Németország legnagyobb orosz gázt importáló vállalata.

 

Egyes értelmezések szerint a Gazprom igyekszik elkerülni a kötbér lehetőségét a szállítások késedelme vagy elmaradása miatt. Az Uniper nem fogadja el a Gazprom érvelését, mert az orosz vállalat visszamenőleg június 14-ig szeretne vis maior helyzetre hivatkozni.

 

Az Északi Áramlat 1 tervezett karbantartási munkálatai július 11-én kezdődtek. Eredetileg úgy volt, hogy július 21-én újraindul a korridoron a szállítás. Csakhogy az oroszok a munkálatok befejezését a Siemens kanadai üzemében javított turbinák átadásához kötötte. Ezek viszont a nyugati szankciók hatálya alá estek. Németország végül kieszközölte Kanadánál, hogy tegyenek kivételt.

 

Július 17-én a turbinák repülőgépen elindultak Németországba, a vámkezelési bürokrácia miatt vélhetően 5-7 nap, míg rendeltetési helyükre érkeznek. Ez egyben azt is jelenti, hogy a július 21-i határidő nem tartható. Becslések szerint a szerelési munkálatokkal együtt a gázfolyosó valamikor augusztus elején kerülhet ismét működőképes állapotba.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Dodo
2022. Júl. 18. 20:37

Hurra vegre megszabadulunk az orosz energiatol / fegyvertol/ micsoda orom.

Bendegúz Ábrahám
2022. Júl. 18. 22:03

Rezsi-rapszódia. Este van, este van, ki-ki nyugalomba’ Halványan bólogat a ledes lámpa a sarokban. Számol a család, osztanak szoroznak, Ma este fürdenek-é, vagy mosogatnak? Szerda a fürdés nap, de ma még csak hétfő. Viszont, ma kettes fokozaton mehet a hűtő. Egy adagot nem ártana már mosni, Mert öt napos már rajtam ez a qrva zokni. A gyereknek is beígértem fél óra netet, Közben számolom a kilowattórát és percet. Büdös kölke’ tegnap is menőzött, Egy bögre tejet a mikróban felfőzött. Alig bírjuk már ezt a kánikulát, Vasárnap be is nyomjuk 6 percre a klímát. Szeretném a villanyórát megállítani, De nem vagyok sem Uri Geller, sem Lagzi Lajcsi. Legvadabb álmom egy maratoni NetFlix, De azzal túllépem az áramkvótát, az FIX!

    kulcsargeza
    2022. Júl. 19. 07:24

    Arany árba fog kerülni minden, feltéve, ha lesz egyáltalán.

kulcsargeza
2022. Júl. 19. 07:22

Az USA rövidesen legyőzi Európát. Ursulának már megvan a first class repjegye valahova Floridába.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket