Nyitókép forrása: Szijjártó Péter hivatalos oldala

 

„Nagyon erőteljesen jeleztük, hogy amennyiben a Gazprombank szankcionálása szerepelne a szankciós listán, akkor ahhoz Magyarország nem tudná a támogatását adni. Az eredmény nem maradt el: a ma elénk került szankciós javaslatban nem szerepel az orosz energetikai vállalat és semmilyen egyéb korlátozás sem az energiahordozók szállítására.” – közölte Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter a Facebookon.

 

Jelenleg Brüsszelben immáron a hetes számú szankciós csomagot készítik elő. Korábban jelezték, hogy az gázembargó kérdése nem kerül bele, ám voltak arra utaló jelek, hogy közvetve talán belecsempészhetik valamilyen formában.

 

Magyarország épp ezért jó előre jelezte, hogy az orosz gázért való kifizetéseket kezelő Gazrpombank szankcionálását nem fogja támogatni. Ha ugyanis szankcionálták volna, az könnyen az orosz gázszállítások teljes leállását eredményezte volna.

 

 hirdetes_810x300  

Szijjártó hétfő délutáni posztja alapján az Európai Bizottság ezúttal legalább ebben a kérdésben odafigyelt a tagállamok kérésére, és a hetedik csomag előterjesztett javaslatában nem szerepel a Gazprombank.

 

A hírek szerint Európa aranyembargót vezet be Oroszország ellen, és szigorítják a kettős felhasználású termékek kereskedelmét. Az uniós szankciós feketelista pedig 48 magánszeméllyel és 9 szervezettel bővül majd.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.