Nyitókép: SITA/Branislav Bibel

 

Soha nem lesz vakcinánk a koronavírus aktuális variánsára. Ennek ellenére a védőoltás a leghatékonyabb eszköz a covid ellen – mondta Jan Trnka cseh biokémikus.

 

Jelenleg a BA.4 és BA.5 szubvariánsok dominálnak a népesség körében, de új variánsok is megjelennek, amelyek még gyorsabban terjednek. Jan Trnka a jelenleg elterjedt mutációt célzó vakcinát tartaná a legjobb megelőzésnek, ez viszont nem reális.

 

„Még ha a koronavírus elleni vakcina is a történelem leggyorsabban kifejlesztett vakcinája, akkor is eltart egy ideig ezek kifejlesztése“ – mondta Trnka. Szerinte a covidot megpróbálhatjuk utolérni, de szinte esélytelen, mert globálisan és sokkal gyorsabban terjed, mint bármely más légúti vírus.

 hirdetes_300x300  

 

Azzal, hogy gyorsan terjed, gyorsan is mutálódik. Bár egy pontosan célzott oltóanyag hatékonyabb lehetne, továbbra is a jelenlegi vakcinákat tartja a legjobb eszköznek a koronavírus elleni védekezésben.

 

Az oltás védőhatása idővel csökken, de Trnka szerint valószínűleg soha nem válik semmissé. „A becsült védelem nagyjából négy-hat hónapig tart az oltóanyag beadása után. Ez természetesen individuális, és függ attól, hogy az adott személy korábban legyőzte-e a covidot“ – magyarázta Jan Trnka az iRozhlas.cz-nek.

 

A biokémikus szerint október-november környékén lesznek elérhetők az újabb módosított vakcinák. Trnka szerint az is elképzelhető, hogy a várható őszi hullám a téli hónapokra vagy tavasz elejére tolódik.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!