Nyitókép: Getty Images

 

Petr Fiala cseh miniszterelnök felszólította a polgárokat és a vállalatokat, hogy folytassák az energiatakarékosságot. Szerinte a fogyasztási adatok már most azt mutatják, hogy éves szinten 20 százalékkal csökkent a gázfogyasztás. A miniszterelnök ezt szerdán a kormányülés után jelentette ki – írta a Novinky.cz honlap.

 

„Szeretnénk arra kérni a polgárokat és a vállalatokat, hogy folytassák az energiatakarékosságot. Minél többet takarítunk meg most, annál több gáz marad a tavaszi hónapokra, amíg nem sikerül biztosítani az alternatív ellátást“

 

– mondta Fiala.

 

 hirdetes_810x300  

A kormányfő utalt az Európai Bizottság tervére is, amely a mindennapos fogyasztás 15 százalékának megtakarítását írja elő az Európai Unió tagállamainak. Az Európai Bizottság képviselői már kedden közölték, hogy nem számítanak az Északi Áramlat 1 gázvezeték újraindítására a karbantartás tervezett csütörtöki befejezése után.

 

„Mindenkinek tudnia kell – közintézményeknek, vállalkozóknak és állampolgároknak –, hogy az orosz gázra nincs garancia, ezért a lehető legkörültekintőbben kell eljárnunk”

 

– tette hozzá Fiala.

 

Szerinte a kormány a válság kezdete óta foglalkozik az állampolgárok gázellátásával, valamint a növekvő energiaárak kezelésével. „Mindkét területen haladást értünk el még annak ellenére is, hogy nem volt mire építeni. Az előző kormány gyakorlatilag semmit nem tett“ – mutatott rá a cseh kormányfő.

 

Az intézkedések között említette például a nemrég jóváhagyott energiatarifát. „Senkit nem hagyunk elesni” – ismételte meg korábbi ígéretét Fiala.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!