Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Markus Schreiber

 

Oroszország csütörtökön bejelentette, hogy újraindítja az északi áramlat 1 vezetéken a gázszállítást, amelyet 10 nappal ezelőtt tervezett karbantartási munkálatok miatt állítottak le. A bejelentésre azután került sor, hogy Moszkva jelezte, nem elégszik meg a kelet-ukrajnai Donbasz régió elfoglalásával.

 

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a RIA Novosztyi lapnak nyilatkozva arról beszélt, hogy „Oroszország ukrajnai katonai feladatai  már túlmutatnak a Donbasz régión”.

 

Burkolt fenyegetés is elhangzott az orosz külügyminisztertől, kiemelve, hogy Moszkva „céljai tovább bővülnek, ha a Nyugat továbbra is nagy hatótávolságú fegyverekkel látja el Kijevet – mint amilyen az amerikai HIMARS rakéta sorozetvető.

 

 hirdetes_300x300  

„Ez azt jelenti, hogy feladataink földrajzilag messzebbre nyúlnak a jelenlegi vonaltól”

 

Mindeközben az elmúlt napokban egyre nőtt Európában a félelem amiatt, hogy Oroszország végérvényesen leállítja a gázszállításokat a nyugati szankciók és Európa oroszellenes embargó-tervezetei miatt. Erre reagálva Brüsszel bejelentette, hogy a téli szezon átvészelése érdekében már most 15 százalékos gázfogyasztás-csökkentést javasol – nem mellesleg pedig felruházná magát egy olyan hatáskörrel, amivel előírhatná az egyes tagállamoknak, mennyi gázt fogyaszthatnak.

 

„Oroszország zsarol minket. Oroszország fegyverként használja az energiát”

 

panaszkodott Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. Mindenesetre nagy váltás ez azután, hogy Brüsszelben néhány hete még az orosz gáz embargóját fontolgatták. Von der Leyen kijelentése lehet a politikai PR része is, amivel Oroszországra hárítható az európai gázhiány felelőssége.

 

Az nem kérdés, hogy Oroszország zsaroló eszközként használja a gázkészleteit, az egy másik kérdés, hogy az európai döntéshozók ezen miért lepődnek meg azután, hogy maguk építették le Oroszországgal a kapcsolatokat annyira, hogy Moszkva alternatív vevők felé fordult. Ettől függetlenül Oroszország agresszor, ám az európai gázellátás realitásait ez önmagában még nem változtatja meg.

 

Az Északi Áramlat 1 újraindulásának hírére az irányadó holland TTF tőzsdén a gáz terawattóránkénti ára (szeptemberi határidős jegyzésben) közel 5 százalékos esett csütörtök reggel, ami akkor 150 eurós állást jelentett. Ez még mindig többszöröse a földgáz egy évvel ezelőtti árának.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.