Nyitókép: SITA/Russian Foreign Ministry Press Service via AP

 

A külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Moszkvába utazott, ahol az orosz külügyminiszterrel tárgyalt. Szijjártó Péter és Szergej Lavrov sajtótájékoztatót tartott. Szijjártó Péter bejelentette, hogy az energiaellátási válságban a kormány szükségesnek tartja további 700 millió köbméter földgáz felvásárlását, hogy a magyar energiaellátás biztosított legyen. A jelenlegi piaci helyzetben „ha tetszik, ha nem, ha akarjuk, ha nem, Oroszországból származó források nélkül ez nem lehetséges” – írja a hirado.hu.

 

Szijjártó Péter arról beszélt, hogy két oka van a moszkvai látogatásnak: az első, hogy Magyarország gázellátása biztosított legyen a következő hónapokban, a másik pedig, hogy leszögezze, hogy Magyarország számára a háború rossz, a mi érdekünk a béke.

 

„Célunk az, hogy a magyarok tudjanak főzni, legyen meleg vizük, és tudjanak fűteni”

 

fogalmazott Szijjártó.

 hirdetes_300x300  

 

Kiemelte, hogy Európában energiaellátási válság van, a magyar kormány pedig biztosítani akarja ennek ellenére is, hogy az ellátás biztosított legyen a lakosság és a gazdaság számára is. Beszámolt arról, hogy a gáztározók feltöltése folyamatosan zajlik. Ismertetése szerint Magyarországon 27,3 százalékos a földgáztározók töltöttsége, Európában ugyanez az arány átlagosan 17,3. „Normális időkben ez biztonságot adna, de ezek nem normális idők” – húzta alá a tárcavezető.

 

Mint mondta, a már megkötött szerződéseken felül 700 millió köbméter földgáz vásárlása szükséges, ez pedig az Oroszországból származó források nélkül nem lehetséges. Hangsúlyozta azt is: az újabb szállításokat minél előbb meg kell kezdeni, hiszen Magyarországon október 15-én hivatalosan is megkezdődik a fűtési szezon.

 

A külügyminiszter tájékoztatott arról, hogy Magyarország megtette a szükséges infrastrukturális intézkedéseket a megnövelt földgáz megvásárlása érdekében.

 

Napi 20 millió köbméteres beszállítási kapacitást tudunk biztosítani a plusz mennyiség befogadására, amelyet már elő is készítettünk

ismertette a tárcavezető, hozzátéve, hogy szakmai és vállalati szinten már megkezdődtek a tárgyalások.

 

Szijjártó Péter kijelentette: A látogatás másik oka, hogy elmondja, a háború rossz és mindenkit arra kérünk, hogy ennek vége legyen. Magyarország fegyverszünetet és békét szeretne és tudjuk azt, hogy minél később lesz béke, annál súlyosabbak lesznek a következmények. A magyar nemzeti érdekkel ellentétes, hogy a világ újra a blokkosodás irányába menne.

 

„Volt már ilyen, veszítettünk is rajta mégpedig évtizedeket az életünkből” – fogalmazott.

 

Nem akarunk újra olyan világrendet, amiben egy ütközőzóna határán találjuk magunkat.

 

Szergej Lavrov a sajtótájékoztatón elmondta: A tárgyalások hasznosak és tartalmasak voltak, részletesen beszéltek a kétoldalú együttműködés kérdéseiről és azon dolgok megvalósításáról, melyről Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin február elején tárgyaltak. Nagy figyelmet szenteltek a közös energetikai és közlekedési projektek megvalósításának is. Az orosz külügyminiszter leszögezte, hogy a paksi bővítés tekintetében szeretnék folytatni a projektet a Roszatommal.

 

 

Stratégiai projektnek tartja a paksi bővítést. A gázszállítást a megállapodásoknak megfelelően bonyolítják le. Beszélt arról is, hogy a magyar fél további gázigénnyel lépett fel az idei évre vonatkozóan.

 

Az együttműködés folytatásában a nyugati „ruszofób” politika nagy károkat okoz, amelyek szorgalmazzák a szankciókat és nem veszik figyelembe, kiknek fájnak ezek a szankciók.

 

Szergej Lavrov hangsúlyozta, hogy a magyar-orosz együttműködést ez nem zavarhatja meg. Az ukrajnai helyzet is szóba került a megbeszélésen és az orosz külügyminiszter szerint a nyugat előbb-utóbb rájön, hogy nem jó dolog korlátlanul ellátni Ukrajnát fegyverekkel.

 

 

Úgy gondolja, hogy Washingtonnak és Brüsszelnek a saját problémáival kellene foglalkoznia ahelyett, hogy „kitalált konfrontációkkal” törődnének. Lavrov kiemelte, hogy Magyarországgal együttműködik az ENSZ-ben és a magyar kormány a saját nemzeti érdekei szerint cselekszik.

 

hirado.hu, mandiner.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.