Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Virginia Mayo

 

Az Európai Unió 27 tagállamának uniós nagykövetei jóváhagyták a hetedik szankciós csomagot Oroszország ellen, amelyben többek között szerepel a legnagyobb orosz hitelbank, a Sberbank bojkottja, az aranyembargó és az uniós szankciós lista 57 jogi és természetes személlyel való kibővítése.

 

A Sberbankra ezzel gyakorlatilag teljes vagyonbefagyasztást és tranzakciós tilalmat rendeltek el, kivéve az élelmiszer- és műtrágya-kereskedelemmel kapcsolatos tranzakciókat. Ez az enyhítés lényegében az EU azon szándékát tükrözi, hogy enyhítse a nemzetközi élelmiszerválságot. (Hozzátesszük, hogy a nyugati szankciókat a világ szegényebbik felében nagyon élesen kritizálják).

 

A Sberbank leánybankjai esetében hat hónapos türelmi időt határoztak meg.

 

 hirdetes_300x300  

Az Ukrajna elleni orosz invázió kitörése óta az EU a legnagyobb orosz befektetési bankot, a VTB-t, a Sovcombankot, a Novikombankot, az Otkritie FC bankot, a VEB-t, a Promszvjazbankot, a Bank Rossziját és most már a Sberbankot is szankció listára tette.

 

Az EU egyúttal csatlakozott az Egyesült Államok és a G7-ek által kezdeményezett aranyembargóhoz is. Ezzel a nyugati világ importtilalmat rótt ki az orosz aranyra.

 

Oroszország a világ negyedik legnagyobb aranyexportőre, aminek kereskedelmével az ország évente 18,9 milliárd dolláros bevételt realizált. A büntetőintézkedés közvetve olyan orosz vállalatokat sújt, mint például az UMMC, a GV Gold vagy a Petropavlovszk. Az UMMC adja a globális rézkibocsátás 1,5 százalékát, a globális cinkkibocsátás 2 százalékát és a globális széntermelés 2,3 százalékát. Itt azért sejthető a kontraproduktivitás az EU részéről, ezt viszont csak az idő igazolhatja.

 

Az EU szankciós listára tette az orosz FSZB első igazgatóhelyettesét, Szergej Koroljovot, akit az FSZB jelenlegi vezetőjének, Alekszander Bortnyikovnak az utódaként tartanak számon.

 

Listára került Maria Lvova-Belova orosz gyermekjogi biztos is, aki az EU szerint „leginkább érintett az ukrán gyermekek Oroszországba szállításában és az orosz családok általi örökbefogadásában”.

 

A szankciós feketelistára felkerültek a megszállt ukrán területek városainak oroszok által kinevezett vezetői is, Mariupol és Herszon polgármestereivel együtt.

 

A hetedik csomag enyhítést is tartalmaz, amely az oroszoknál lévő külföldi gyártmányú utasszállító repülőkre ad kivételt a szankciók alól „légiközlekedési áruk és technológia” kapcsán. Ez a gyakorlatban a pótalkatrészekhez való hozzáférést jelenti az oroszok számára.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.