Nyitókép forrása: cbsnews.com

 

Didier Reynders és Vera Jourova európai biztosok kijelentései, amelyekben ellenezték az uniós források Lengyelországnak történő kifizetését, a „jó zsaru, rossz zsaru” játszma részei voltak, ahol a jó zsaru szerepét Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke játszotta, a rossz zsaru szerepeit pedig Reynders és Jourová vállalta fel – jelentette ki Qitold Waszczykowski volt lengyel külügyminiszter, jelenlegi EP-képviselő.

 

Waszczykowski asszertív magatartásra szólított fel Lengyelországot, azt szorgalmazta, hogy „lehetőség szerint vétózzon meg és blokkoljon minden uniós döntést, ahogy azt korábban az EU többi tagállama is tette”.

 

Az EP-képviselő nyíltan bírálta Mateusz Moprawiecki lengyel miniszterelnököt, amiért megengedte az Európai Bizottságnak, hogy kompromisszumra kényszerítse Varsót. Sőt, kijelentette, hogy Varsónak sosem szabadott volna elfogadni az uniós források elosztásának feltételrendszerét (az igazságügyi reformok egy részéről való lemondást).

 

 hirdetes_300x300  

A volt külügyminiszter azt is hangoztatta, hogy Lengyelország helyezkedjen szembe Németországgal és más uniós tagállamokkal a gázmegosztással kapcsolatos vitában. Azzal érvelt, hogy Lengyelország évekig az európai szolidaritásra apellált az Oroszországgal szembeni szankciókkal, energiaügyekkel és migrációval kapcsolatban, de kérései süket fülekre találtak.

 

Ellenben most, mondja Waszczykowski, Németország bajban van, az Európai Bizottság pedig kész kényszeríteni a tagállamokat ipari termelésük csökkentésére. Ezzel kapcsolatban a politikus úgy véli, hogy Lengyelországnak meg kell osztania a tagllamokkal „minden többlet gázkészletét”, de nem szabad csökkentenie ipari kibocsátását vagy hagyni csorbulni a tagállamok hatáskörét (itt a vétójog eltörlésére is utal).

 

Waszczykowski abszurdnak nevezte az EU gázválság-kezelő tervezetét, amelyet a politikai befolyásszerzés eszközének nevezett. Felhívta a figyelmet, hogy az Északi Áramlat 2 kapcsán a német álláspont az volt, hogy abba a projektbe az Európai Bizottság nem szólhat bele, és az EB nem is szólt bele.

 

Waszczykowski azt állítja, hogy az Európai Bizottság válságkezelő takarékoskodási javaslata a lengyel gazdaság számára csak egy „újabb hátba szúrás”. Szerinte az sem kizárt, hogy a javaslat egy kísérlet arra, Lengyelország gyengítésével csökkentsék az Ukrajnának szánt támogatásokat (ez nyilván puszta politika retorikai húzás Waszczykowski részéről, amelynek célja, hogy minden Lengyelország kárára tett intézkedést Ukrajna elleni tettként azonosítson).

 

körkép.s, rmx.news

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 33 olvasónak tetszik ez a cikk.