Nyitókép: Freepik

 

A szülők iránti köszönetet és hálát szülői bónusz formájában lehet kinyilvánítani – közölte a munka-, szociális- és családügyi minisztérium sajtóosztálya a kormány társadalombiztosítási törvénymódosítási tervezetével kapcsolatban, amely ennek az intézménynek a bevezetését is tartalmazza. A javaslat egyelőre tárgyalásra vár a parlamentben. A munkaügyi minisztérium így emlékezik meg a szülők nemzetközi napjáról, amely július negyedik vasárnapjára esik.

 

A gyermeket nevelő szülők nyugdíja kimutathatóan alacsonyabb, mint a gyermekteleneké – hangsúlyozta a tárca. A nyugdíj összegét kedvezőtlenül befolyásolja a szülési szabadság, de az is, hogy a szülő mennyi időt szeretne inkább a gyermekeinek mintsem a karrierjének szentelni. A tárca elképzelése szerint ebben a rendszerben alapvető változást hozhat a szülői bónusz.

 

A javaslat szerint a Szociális Biztosító automatikusan, a természetes személyek nyilvántartásában szereplő adatok szerint fizetné ki a szülői bónuszt a vér szerinti szülő és az örökbefogadó számára. Amennyiben a gyermek úgy dönt, hogy a szülői bónuszt a nevelőszüleinek kívánja adni, lehetősége lesz ezt a döntését a Szociális Biztosítónál bejelenteni, amely a kifizetést ehhez a kéréshez igazítja. Ugyanezt a lehetőséget minden olyan személy megkapja, aki úgy dönt, nem járul hozzá a szülei támogatásához ebben a formában.

 hirdetes_810x300  

 

A javaslat értelmében minden dolgozónak lehetősége lesz a befizetett járulékából 1,5% + 1,5%-ot a szülei nyugdíjába utalni. A szülői bónusz nem növeli a járulékok mértékét, ugyanakkor a gyermekek jövőbeni nyugdíjának összegét sem érinti – teszi hozzá a minisztérium. Ha a módosítás átmegy a jóváhagyási folyamaton, több mint 800 ezer nyugdíjasnak lesz magasabb nyugdíja.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.