Nyitókép: Ukrainian Presidential Press Office via AP

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök péntek esti videobeszédében bejelentette, hogy miután Ukrajna aláírta a gabonaexport feloldásáról szóló megállapodást Oroszországgal, Ukrajnának mintegy tízmilliárd dollár értékben van eladásra váró gabonája, és országának esélye lesz a jelenlegi termés értékesítésére is.

 

„A tavalyi gabonatermésből hozzávetőleg 20 millió tonna kerül exportra. De lehetőség lesz az idei termés értékesítésére is… jelenleg körülbelül tízmilliárd dollár értékű gabonakészlettel rendelkezünk“

 

– jegyezte meg Zelenszkij.

 

 hirdetes_810x300  

Szerinte az ENSZ és Törökország által közvetített megállapodásnak köszönhetően van esély egy olyan globális élelmiszer-katasztrófa megelőzésére, amely számos országban káoszt okozott volna.

 

„Oroszország részéről lehetnek provokációk, illetve az ukrán és a nemzetközi erőfeszítések hiteltelenítésére irányuló kísérletek… De bízunk az ENSZ-ben“

 

– tette hozzá az ukrán elnök.

 

A vonatkozó dokumentumot Oroszország nevében pénteken Isztambulban Szergej Sojgu védelmi miniszter, Ukrajna részéről Olekszandr Kubrakov infrastrukturális miniszter írta alá. Az ukrán tisztviselők az orosz katonai agresszió miatt nem voltak hajlandók aláírni ugyanazt a dokumentumot, mint az oroszok.

 

Ukrajna és Oroszország külön megállapodást írt alá a gabonaexportról

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!