Nyitókép: AP Photo/Alessandra Tarantino

 

Ferenc pápa vasárnap a Rómából Kanadába tartó repülőgép fedélzetén újságíróknak azt mondta, hogy „nagyon vágyik“ arra, hogy ellátogasson Ukrajnába, és megpróbáljon segíteni az öt hónapja tartó orosz katonai offenzíva leállításában.

 

„Nagyon szeretnék ellátogatni Kijevbe“ – válaszolta a pápa, amikor egy esetleges ukrajnai utazásról kérdezték. A Reutersnek adott július elejei interjújában a pápa jelezte: reméli, hogy nem sokkal kanadai látogatása után sikerül elutaznia Kijevbe és Moszkvába is.

 

„Szeretnék elmenni Ukrajnába, de először Moszkvába szeretnék ellátogatni” – mondta akkor a pápa. Hozzátette: reméli, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök a béke érdekében ezt megengedi neki.

 hirdetes_300x300  

 

Kifejtette azt is, hogy Pietro Parolin vatikáni államtitkár kapcsolatban állt Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel egy esetleges moszkvai látogatás kapcsán.

 

Az interjú megjelenése után Kijev ismét meghívta a pápát Ukrajnába. A Kreml azonban kijelentette, hogy nem áll kapcsolatban a Vatikánnal egy esetleges moszkvai látogatás kapcsán. Eddig egyetlen pápa sem járt Moszkvában.

 

A pápa többször is elítélte az orosz csapatok ukrajnai invázióját. Júniusban egyértelműen azzal vádolta Moszkvát, hogy „kegyetlen és értelmetlen támadó háborút“ folytat Ukrajna ellen.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!