Nyitókép forrása: euro-sd.com

 

Az orosz-ukrán háború rávilágított az európai haderő fontosságára, és a potenciális orosz fenyegetés miatt a legtöbb nyugat-európai ország ismét a fegyverkezés mellett tette le a voksát. Még a végletekig pacifista Németország is 100 milliárdos haderőfejlesztést hirdetetett. A Portfólió átfogó és terjedelmes cikke nyomán mutatjuk, melyek Európa legutóképesebb hadseregei.

 

Oroszország és Törökország lehetnének az élen, ám ezeket az országokat inkább Ázsiához sorolják, mivel csak kisebb részük található Európa területén.

 

Az európai hadsereg élvonalában a franciák és a britek állnak. Mind létszámban, mind a haditechnika, mind élőerő, mind a rendszeresített eszközök minőségét illetően vezető helyen állnak.

 

 hirdetes_810x300  

A helyezés megosztott, a franciák inkább a szárazföldi és légierőben dominálnak, a britek viszont a hadiflotta terén állnak jobban, ráadásul sokkal nagyobb költségvetési keretet tartanak fenn a katonai védelem finanszírozására.

 

Britek és franciák

 

A brit és francia katonák jól képzettek, nemzetközi missziókban szerzett tapasztalatokkal rendelkeznek, haditechnikájuk a NATO élvonalába tartozik. Ugyanakkor mindkét hadsereg az elmúlt évtizedekben többnyire gerilla-ellenes hadviselést gyakorolt, így még ők sincsenek felkészülve egy hagyományos, országok közti, nagy kiterjedésű háborúra. Ez pedig komoly gyengeség lehet a mai geopolitikai helyzetben.

 

Méltánytalanul kevés elismerést kapnak Spanyolország és Olaszország haderői. Azok közé az országok közé tartoznak, ahol a 2008-2009-es válság után nem brutális leszerelésekbe kezdtek, hanem fenntartották és modernizálták meglévő egységeiket. Megjegyezzük, mindkét országnak vannak érdekeltségei és kihívásai Észak-Afrikában. És mindkét országban erős hadiipar támogatja a haderőt.

 

A déli hatalmak

 

Az olaszok hadereje valószínűleg erősebb lehet a spanyolokénál. 300 ezer fős aktív állományban lévő katonával rendelkezik (ez a brit katonák létszámának másfélszerese), harci repülőgépei számát tekintve pedig lekörözi a franciákat is.

 

A spanyolok szárazföldi haderő tekintetében számít erősnek, 5-6 ezer páncélozott járművel rendelkezik (Szlovákiának alig futja egy páncélos dandárra, mert ha elromlik egy tankja a 30-ból, már nem számít dandárnak…). A spanyol páncélosok között van 300 Lepard 2-es harckocsi.

 

Az olasz és spanyol hadiflotta is viszonylag erősnek számít, rendelkeznek repülőgép-hordozóként is használható dokkhajókkal és kétjáratú támadóhajókkal is.

 

A franciák és britek aktívabbak ugyan a nemzetközi missziókban, mint az olaszok vagy a spanyolok. Ám ez nem jelenti azt, hogy a jövőben az olaszok és a spanyolok is felzárkóznak majd.

 

Németország komoly bajban van

 

A legendás és csúcsminőséget képviselő német hadiipar különlegessége, hogy nincs német ütőképes hadserege, amit kiszolgálhasson. Németország a gazdsaági válságok után elképesztő ütemű leszerelésbe kezdett, biztonsági garanciáit a NATO-ban látta.

 

Így, bár a német haditechnika csúcsszuper, a német hadsereg képességei nagyon gyengék. Nem véletlenül indult politikai vita hónapokkal ezelőtt arról, hogy a német hadsereg jelenleg alkalmatlan arra, hogy megvédje az országot.

 

Nincsenek támadódrónjaik, a Gepárdok kivonása óta nincs csapatlégvédelem, a német hadiflotta kicsi (6 tengeralattjáró, 11 fregatt és 5 korvett). Van kb. 120 önjáró lövegük és MLRS-ük (rakéta-sorozatvetőjük), de nincsenek nagy hatótávolságú (támadó) csapásmérő eszközeik sem.

 

A légierőt a karbantartási munkák hiánya korlátozza képességeiben, sok gép felszállásra alkalmatlan állapotban van, a Luftwaffe 128 Eurofighteréből mindössze 39 volt röpképes. Ez a szlovákiaihoz hasonló problémákat szült: bevethető gépek hiányában csökkent a pilóták levegőben töltött óraszáma, a képzettségük, a rutinjuk.

 

A német gyalogság körében általános probléma a morál hiánya, a fegyelmezetlenség (!) és a lustaság. Közben a német kormány széljobboldali elemek miatt két évvel ezelőtt feloszlatta az elitkatonákból álló KSK speciális kommandót. (A sors fintora, hogy Németország most fegyverekkel támogatja a szélsőséges elemekben gazdag ukrán hadsereget…)

 

A felemelkedő középhatalom

 

Lengyelország az új felemelkedő középhatalom, legalábbis az amerikai geopolitikai elemzők szerint. És nem alaptalanul gondolkodnak így. A lengyelek Oroszországtól és Németországtól (pontosabban, a történelem megismétlődésétől) való félelmükben erős hadiipart és erős hadsereget építettek ki kihasználva Amerika támogatását.

 

A lengyel haderő lehet hamarosan Európa legütőképesebb hadserege. A tervek szerint 300 ezer fős élőerőt, F-35-ös ötödik generációs vadászgépeket, több mint 300 Abrams amerikai tankot, több mint 100 Krab önjáró tarackot, HIMARS rendszereket hozna tető alá. Ehhez azonban még évekre van szüksége.

 

Addig pedig még mindig a kommunista időkből visszamaradt, esetleg modernizált eszközökre kénytelen (részben) támaszkodni. Ám a jelenlegi tempóban (és nem úgy tűnik, hogy lesznek akadályozó tényezők), az évtized végére Lengelország felnő a nyugati országok haderejéhez.

 

Ukrajna kapcsán is érdemes megjegyezni a Portfolio cikkének egyik igen érdekes következtetését, miszerint kétféle jövő vár az ukrán fegyveres erőkre: vagy ők lesznek Kelet-Európas, sőt egész Európa egyik legerősebb és legjobban felszerelt, legtapasztaltabb hadereje, vagy megvalósul a z orosz által áhított demilitarizáció, ami teljes megsemmisülésükkel ér fel.

 

Mi ehhez hozzátesszük, hogy mindkét esetben egy erősen militarizált ország kerül Szlovákia és Magyarország közvetlen szomszédságába. És persze azt a kérdést is fel lehet tenni, hogy Lengyelország és Románia örülne-e, ha kiemelt stratégiai szerepükre hirtelen árnyékot egy felemelkedő Ukrajna…

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.