Nyitókép: AP Photo/Luca Bruno

 

Az Egyesült Királyság hétfőn beleegyezett abba, hogy Ukrajna helyett a jövő évi Eurovíziós Dalfesztivált náluk rendezzék meg. A verseny szervezői szerint Kijev a jelenlegi körülmények között nem tud ilyen nemzetközi eseményt megrendezni – derült ki az Európai Műsorszolgáltatók Uniója (EBU), a brit BBC televízió és az ukrán képviselők közös nyilatkozatából.

 

„A 2023-as Eurovíziós Dalfesztivál nem Ukrajnában lesz, hanem Ukrajna támogatására. Hálásak vagyunk partnerünknek, a BBC-nek, hogy szolidaritást vállalt velünk“

 

– mondta Mikola Chernotyckyj, az UA:PBC ukrán köztévé vezetője.

 

 hirdetes_810x300  

Az olaszországi Torinóban megrendezett idei versenyen az ukrán Kalush Orchestra együttes diadalmaskodott a „Stefanija” című szerzeményével. A hagyomány szerint a verseny következő évének rendező országa mindig az előző év győztese. 2023-ban az Ukrajnában zajló háború miatt az eseménynek a brit BBC ad otthont.

 

Nadine Dorries brit kulturális miniszter pontosította, hogy az EBU és a Volodimir Zelenszkij elnök vezette ukrán képviselők kérésére a BBC televízió vette át a rendezvény szervezését. „Sajnálom, hogy az orosz vérontás miatt nem lehet Ukrajnában megtartani ezt az eseményt, hiszen erdetileg itt kellett volna lennie“ – mondta Dorries. Hozzátette, hogy az Egyesült Királyság gondoskodik arról, hogy a dalverseny következő évada tükrözze Ukrajna legutóbbi győzelmét a versenyen.

 

Boris Johnson brit miniszterelnök Twitter-bejegyzésében kihangsúlyozta, hogy az Egyesült Királyság „fantasztikus versenynek fog otthont adni az ukrán barátai nevében“.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!