Háború Európában: Kétséges lenne a partraszállás sikere Odesszánál. Az oroszok frontra küldik saját sorozatvetőiket - Körkép.sk
Hajnalka
  • HUF: 385.38
  • USD: 1.08
  • 2 °C
  • 8 °C

Hirdetés (X)

Külügyek

Háború Európában: Kétséges lenne a partraszállás sikere Odesszánál. Az oroszok frontra küldik saját sorozatvetőiket

A britek szerint "nem utal bizonyíték arra", hogy az oroszok tényleg hadihajót találtak volna el Odesszában

Nyitókép forrása: defenseworld.net

 

A háború hatodik hónapjának elején vagyunk, és a Donbasz döntő részének orosz elfoglalását követően új módszerek jelentek meg a fronton. Az ukránok az amerikai HIMARS (rakéta-sorozatvető) rendszerrel támadják – a nyugati sajtó szerint – sikeresen az orosz muníciót, amivel jelentősen lassítják az orosz előrenyomulást. Délen pedig ukrán ellentámadás kezd kibontakozni – megint csak, ha van alapja a nyugati hírekben megjelent információknak. Akárhogy is, mindkét ukrán mozzanatra érkezik az orosz válasz. Közben a brit védelmi minisztérium közzétette, miért nem valószínű Odessza orosz ostromának sikere.

 

A brit hírszerzés kedden közzétett jelentése emlékeztet, hogy július 24-én orosz cirkálórakéták csapódtak be Odessza kikötőjének dokkjaiba. Az orosz állítás az, hogy egy ukrán hadihajót és egy rakétaraktárat semmisítettek meg. A britek szerint “nem utal semmi bizonyíték arra”, hogy ilyen célpontok lettek volna a dokkokban. (Megjegyezzük, az információs háború miatt valószínűleg ezt akkor sem vallanák be, ha lennének erre utaló bizonyítékok – a szerk.)

 

A britek úgy vélik, hogy az oroszok Odessza esetében a hajóelhárító rakétákat tekintik a legfontosabb kihívásnak, mert az korlátozza az orosz hadihajók mozgásterét, és nehezíti egy esetleges invázió kivitelezését, mert nagyobb veszteségeket okoznak egy hagyományos kétéltű partraszállásnál.

 

SJE Nyílt nap

A britek szerint az oroszok helyzetét rontja, hogy hírszerzésük elavult, rosszul tervezik meg a műveleteket, rosszak a célzási képességeik.

 

Miközben az ukrán ellentámadás kibontakozásáról szólnak a nyugati hírek, kedden már arról is érkezett jelentés, hogy az ukránok Herszon felé tartó katonai konvojt észleltek. Ez arra utal, hogy az ukránok tényleg elég erőt mutathatnak a déli országrészben ahhoz, hogy az oroszok erősítést küldjenek az elfoglalt Herszon megye támogatására.

 

Az is keddi hír, hogy az oroszok állítólag nagy hatótávolságú Tornádó-Sz típusú rakéta-sorozatvető rendszert küldenek a frontra. Ez a HIMARS M142-es kürölbelüli megfelelője. Ez már műholdas célkövetőrendszerrel van felszerelve. A típust az oroszok 2010-től gyártják, nyilván csak korlátozott számban áll rendelkezésükre, de valószínű, hogy így is többet tudnak bevetni, mint amennyi HIMARS-szal az ukránok rendelkeznek.

 

Még egy érdekes összefüggést érdemes kiemelni. Hétfőn Oroszország bejelentette, hogy légiót hoz létre ukrán harcosok számára Mikolajiv és Odessza “felszabadításáért”. Némi kapcsolat fedezhető e bejelentés és aközött, hogy Moszkva már nem zárja ki a kijevi kormány megdöntésének (lecserélésének) szándékát. Nyilván könnyebb úgy oroszbarát kormányt ültetni egy terület élére, hogy azt egy, a sajtóban ukránnak eladható hadsereg “győzelme” alapoz meg. Másrészről, a légió létrehozásra orosz katonahiányt is jelenthet…

 

Körkép.sk, bbc, reuters

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Szent-Királyi István
2022. Júl. 27. 13:18

Ha a németek azonnal lezárnák a gázt, Putyin belefulladna a saját csapdájába. Még a tél elôtt lenne gáz. Elegendô.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Hirdetés (X)

Kövessen minket