Nyitókép: Ukrainian Presidential Press Office via AP

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken ellátogatott a dél-ukrajnai Csornomorszk kikötőjébe, hogy felügyelje az első hajót, amit az exportra szánt ukrán gabonával pakoltak meg.

 

„A háború kezdete óta most pakolják meg az első hajót. Ez egy török ​​hajó“ – mondta Zelenszkij. Az elnöki hivatal képeket is közölt, amelyeken Zelenszkij a Polarnet nevű hajó előtt áll.

 

Az ukrán elnök hivatalának közleménye továbbá arról is tájékoztat, hogy a „gabonaexport a következő napokban kezdődhet meg“. „Mi teljesen mértékben felkészültünk“ – áll a közleményben.

 hirdetes_810x300  

 

„Az infrastrukturális minisztérium közvetlen kapcsolatban áll a török ​​féllel és az ENSZ-szel. Várjuk a jelzésüket, hogy elkezdhessük“ – mondta Zelenszkij.

 

Irodája továbbá pontosította, hogy a gabonaexport valószínűleg több olyan hajóval kezdődik, amelyeket már megraktak, amikor az orosz csapatok februárban megszállták Ukrajnát, megakadályozva a hajózást.

 

Múlt pénteken Ukrajna és Oroszország Isztambulban külön megállapodást írt alá az ENSZ-szel és Törökországgal, melyek lehetővé teszik a gabona exportját Ukrajnából a Fekete-tengeren keresztül. Ez az első alapvető megállapodás, amelyet a háború kezdete óta kötöttek. Célja a globális élelmiszerválság enyhítése, amely elsősorban a szegény országokat fenyegeti.

 

Ukrajna, amely a háború előtt a világ legnagyobb gabonaexportőrei közé tartozott, közölte, hogy az egyezség értelmében mintegy 20 millió tonna gabonát tervez exportálni tízmilliárd dollár értékben.

 

„Fontos számunkra, hogy Ukrajna továbbra is a világ élelmezésbiztonságának garantálója maradjon” – közölte Zelenszkij.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.