Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Nariman El-Mofty

 

A háború és az elmúlt hónapban bekövetkező inflációs lejtmenet miatt Ukrajna ismét Európa legszegényebb országává vált. Míg 2021 decemberében az átlagbér 17 453 hrivnya volt, mára ez 14 577 hrivnyára esett vissza. Az ukrán átlagfizetés még a moldovainál is alacsonyabb (nagyjából 150 euróval).

 

Ukrajna legutóbb 2018 októberében vált statisztikai értelemben is Európa legszegényebb országává. Akkor az egy főre eső éves jövedelem 2964,193 dollár volt, szemben a moldovai 3226,717 dolláros szinttel. Javulás Volodimir Zelenszkij elnökké válása után indult meg.

 

Ukrajna az átlagbér és egy főre eső jövedelem terén is megelőzte Moldovát. Mindezt a háború alapjaiban írta át.

 

 hirdetes_300x300  

A hadműveletek miatt az ukrán gazdaság harmadának sorsa bizonytalan, az átlagbérek csökkentek, a reálbérek méginkább. Pontosat nem lehet tudni, mert az Ukrstat január óta nem közöl adatokat a lakossági jövedelmekkel kapcsolatban.

 

Januárban az átlagos fizetés 521 dollárnyi hrivnya volt, egy évvel korábban 445 dollár. Ez figyelemreméltó, tekintve, hogy Oroszországban 727 dollárnyi rubel volt januárban az átlagos fizetés.

 

A nyugati szankciók miatt az oroszok tele vannak számukra jelenleg nem hasznosítható külföldi devizával, így a márciusi kezdeti reálbérzuhanást (601 dollár) meredek emelkedés követte (943 dollár májusban).

 

Ukrajnában azonban nem ezt látni. Nincs pénz, a jegybank már képtelen fenntartani a hrivnya értékét. A helyzetet tovább rontotta, hogy a több millió, külföldre menekülő ukrán külföldi devizában költi el pénzét, ami szintén a leértékelődés felé hajtja a hrivnyát.

 

Az ukrán jegybank júliusban 21-25 százalékkal értékelhette le a hrivnyát – ez csak becslés, konkrétumokat nem tudni. Ez azt jelenti, hogy a nominális bérek ötödét, negyedét elégette az infláció, a átlagfizetés 394 dollárra csökkent – szintén becslés, nem ismert ugyanis a kiinduló pont, az utolsó adatunk januári.

 

Nem látni a végét a szabadesésnek. A jegybanki leértékelés nem ért véget, csak az elmúlt héten a hrivnya tovább gyengült a dollárhoz képest, és a jegybanki beavatkozás utáni bérszint 355 dollárra csökkent.

 

intellinews.com, körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!