Nyitókép: AP Photo/Eugene Hoshiko

 

Pénteken a kínai külügyminisztérium szankciókat jelentett be az Egyesült Államok házelnöke, Nancy Pelosi és közvetlen családja ellen. Mindez azután történt, hogy e heti tajvani látogatása haragra gerjesztette Pekinget, amelyre a Tajvani-szorosban katonai gyakorlatokkal és 11 ballisztikus rakéta kilövésével válaszolt.

 

A pekingi külügyi tárca kijelentette, hogy Pelosi tajvani látogatását „Kína belügyeibe való komoly beavatkozásnak, valamint szuverenitásának és területi integritásának súlyos aláásásának“ tekinti.

 

Az AFP emlékeztetett arra, hogy Kína az elmúlt években az Egyesült Államok több képviselőjére is szanckiókat vetett ki, amit azzal magyarázott, hogy ezek a személyek Kína kulcsfontosságú érdekei ellen cselekedtek, és kifejtették véleményüket a Hongkongban és az északnyugat-kínai Hszincsiang régióban található emberi jogi kérdésekről, ahol az emberi jogok védelmével foglalkozó nemzetközi szervezetek szerint legalább egymillió ujgurt tartanak fogva az ún. átnevelő táborokban.

 hirdetes_810x300  

 

Márciusban Peking bejelentette, hogy vízumkorlátozást vezet be több amerikai tisztviselővel szemben, akik állítólagos hazudnak a kínai emberi jogi kérdésekről. A korábbi szankciók – köztük a Kínába való beutazás és a kínai szervezetekkel való üzletkötés tilalma – vonatkoztak például Mike Pompeo volt amerikai külügyminiszterre vagy Peter Navarróra, Donald Trump volt elnök kereskedelmi tanácsadójára.

 

Kína Pelosi tajvani útját a Washington és a sziget függetlenségét támogató jelenlegi tajvani vezetők közötti kapcsolatok elfogadhatatlan eszkalációjának nevezte. A kormányzó Kínai Kommunista Párt területe részének tekinti a de facto független és demokratikus Tajvant, amelyet egy napon ellenőrizni akar, szükség esetén akár erőszakkal is – emlékeztet az AFP.

 

Pelosi kedden és szerdán az ázsiai országokban tett körútja keretében látogatott Tajvanra.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.